Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu net în luna septembrie 2023 a atins suma de 4.593 lei, înregistrând o creștere de 62 lei (+1,4%) față de luna anterioară. Sectoarele cu cele mai mari remunerații au fost cele legate de fabricarea produselor de cocserie și a celor obținute din prelucrarea țițeiului, unde câștigul a atins valoarea de 11.450 lei.
Este important de menționat că cele mai reduse câștiguri nete s-au înregistrat în domeniul hotelurilor și restaurantelor, unde suma a fost de 2.524 lei. În ceea ce privește câștigul salarial mediu brut, acesta a atins 7.350 lei, înregistrând o creștere de 92 lei (+1,3%) față de luna august 2023.
Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, câștigul salarial mediu net a înregistrat o creștere semnificativă de 14,7%.
Indicele câștigului salarial real a atins valoarea de 105,4% în septembrie 2023 față de aceeași lună a anului precedent și de 100,6% față de luna august 2023. În comparație cu octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a atins 230,9%, fiind cu 1,3 puncte procentuale mai mare decât înregistrarea din august 2023.
În cursul anului, fluctuațiile câștigului salarial sunt influențate în principal de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători, cu impact semnificativ în lunile de bază pentru comparație, cum ar fi decembrie, martie/aprilie. Acestea contribuie la estomparea fluctuațiilor lunare ale câștigului salarial, având un impact la nivel anual. Evoluția câștigului salarial real este determinată de fluctuațiile atât ale câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației, conform precizărilor INS.
În septembrie 2023, în majoritatea domeniilor economice, nivelul câștigului salarial mediu net a înregistrat creșteri, datorită acordării de prime ocazionale (trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau pentru evenimente specifice, cum ar fi "Ziua petrolistului"), drepturilor în natură și ajutoarelor bănești, precum și sumelor provenite din profitul net și alte fonduri, inclusiv bilete de valoare. De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net au fost influențate de performanțele de producție și încasările mai mari, în funcție de contracte și proiecte.
Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au consemnat în sectorul fabricării produselor de cocserie și a celor obținute din prelucrarea țițeiului, înregistrând o creștere de 23,2%, în timp ce cele mai semnificative scăderi au avut loc în extracția minereurilor metalifere, cu o diminuare de 11%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...