Întâlnire crucială între Joe Biden și Xi Jinping

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Xi Jinping și Joe Biden
Xi Jinping și Joe Biden
Președintele Biden și președintele Chinei, Xi Jinping, intenționează să se întâlnească miercuri în California pentru o discuție despre care consilierii dlui Biden spun că este menită să stabilizeze relațiile, chiar dacă prezintă o serie de subiecte asupra cărora cele două țări puternic competitive nu sunt de acord.

Administrația Biden, care a anunțat oficial întâlnirea vineri dimineață, a declarat că cei doi lideri vor avea această discuție extrem de atens planificată în timp ce participă la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific de la San Francisco, cunoscut sub numele de APEC.

Într-o convorbire telefonică cu jurnaliștii joi, doi consilieri de rang înalt ai lui Biden au declarat că întâlnirea se dorește a fi una de amploare, președintele american fiind pregătit să aducă în discuție probleme precum Taiwanul, interferența în alegeri, războiul din Ucraina și războiul dintre Israel și Hamas.

Taiwanul, o insulă autonomă revendicată de China, urmează să organizeze alegeri la începutul anului viitor, iar unul dintre consilieri a declarat că Biden va încerca să îi prezinte lui Xi unele aspecte legate de alegerile din insulă. De asemenea, se așteaptă ca Biden să îl avertizeze pe omologul său din China să nu se amestece în alegerile din SUA.

Întâlnirea va avea loc la aproape un an după ce Biden și Xi s-au întâlnit în timpul summitului Grupului celor 20 de la Bali, Indonezia, o altă afacere diplomatică planificată în mod rigid, care a avut loc pe fondul temerilor legate de creșterea agresiunii chineze față de Taiwan și a concurenței acerbe dintre Washington și Beijing în ceea ce privește progresele militare și tehnologice. Cei doi nu au mai vorbit de atunci, iar anul care a trecut a pus la grea încercare relațiile.

Un balon spion chinezesc care a trecut deasupra Statelor Unite înainte ca un avion de vânătoare american să-l doboare în largul coastei Carolinei de Sud a declanșat o criză diplomatică în februarie. Și, mai recent, tensiunile au izbucnit din cauza unor chestiuni precum spionajul chinezesc și restricțiile americane privind exporturile de tehnologie către China.

Tensiunile rămân și vor fi abordate, spun consilierii liderului de la Washington, oficialii chinezi și americani au subliniat, de asemenea, importanța consolidării legăturilor dintre cele mai mari două economii ale lumii. Administrația Biden a trimis deja mai mulți oficiali de rang înalt - inclusiv secretarul de stat Antony J. Blinken, secretarul Trezoreriei Janet L. Yellen și secretarul Comerțului Gina Raimondo - în China în acest an pentru a încerca să clarifice faptul că, deși Statele Unite doresc să protejeze securitatea națională, nu caută să rupă legăturile economice.

Joi, ambasadorul Chinei în Statele Unite, Xie Feng, a declarat, într-un comentariu video la un forum din Hong Kong, că China dorește asigurări că "SUA nu caută să schimbe sistemul chinezesc, nu urmărește un nou Război Rece, nu sprijină independența Taiwanului și nu are intenția de a se decupla de China".

"Relațiile sino-americane se confruntă în continuare cu provocări severe și mai este un drum lung de parcurs pentru a stabiliza și îmbunătăți relațiile", a declarat Xie la evenimentul Forumul Hong Kong privind relațiile dintre SUA și China.

Experții au avertizat că nu se așteaptă ca întâlnirea dintre dl Biden și dl Xi să producă vreun progres în probleme spinoase precum agresiunea militară a Chinei în Taiwan, limitele impuse de SUA privind vânzările de semiconductori avansați către China sau preocupările americane privind situația drepturilor omului în China.

În afara întâlnirii cu Biden, se așteaptă ca liderul de la Beijing să își concentreze o mare parte din timpul petrecut în California pentru a le arăta liderilor industriei americane că țara sa este deschisă pentru afaceri. După ce se va întâlni cu Biden, se așteaptă ca dl Xi să vorbească cu cei mai importanți directori de afaceri americani la o cină unde un meniu costă 2.000 de dolari, parte a unui "C.E.O. Summit" care va avea loc în marja evenimentului principal.

În afară de problemele legate de comerț și concurență, se așteaptă ca cei doi lideri să abordeze și problema războiului din Gaza, au declarat joi oficiali. Beijingul are o relație comercială și diplomatică caldă cu Iranul, o țară care ajută la susținerea Hamas și a altor grupuri militante din Orientul Mijlociu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel