Întârzieri la plata salariilor. Mircea Coșea: Să sperăm că nu a fost ceva din afară
Autor: Simona Haiduc | 14 mai 2022, 16:28
Profesorul a amintit că, în ultimă instanță, suntem într-un război cibernetic
Profesorul a amintit că, în ultimă instanță, suntem într-un război cibernetic
Profesorul de economie Mircea Coșea a comentat incidentul de vineri seară, când mii de bugetari nu și-au primit banii, deși era zi de salariu. 

”Este un accident tehnic. Din punctul meu de vedere, vom asista, de acum înainte, la mai multe astfel de accidente tehnice, pentru că România are două elemente de rezolvat. În primul rând extinderea rețelei de digitalizare, iar în al doilea rând, modernizarea și interconectarea ei: de la bănci la Guvern, de la Guvern la Trezorerie și așa mai departe. 

Aici trebuie să se lucreze foarte mult, pentru că se dovedește, ca în multe alte țări, de altfel, pentru că nu este primul caz ceea ce s-a întâmplat în România, accidentele acestea să apară tocmai atunci când nu te aștepți. Important este un lucru: să avem garanția că nu a fost o intervenție de afară a cine știu cui, pentru că suntem într-un război cibernetic. Dacă există garanția că lucrurile nu au stat așa și există doar un accident tehnic, atunci lucrurile se vor rezolva”, a spus analistul . 

În opinia profesorului Coșea, incidentul nu face decât să confirme, o dată în plus, că ”tot ceea ce numim noi marea revoluție a digitalizării în România este departe de a fi perfectă și accidente vor mai apărea”. Economistul consideră că oficiali ai țării ar fi trebuit să iasă mai devreme cu explicații, pentru a nu se repeta scenarii precum cel cu benzina de acum o lună și ceva în urmă. ”Comunicarea cu cetățenii este absolut necesară, pentru ca oamenii să știe că guvernanții au situația control”, a explicat profesorul Coșea la Realitatea TV, 

Într-o intervenție televizată, ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat, sâmbătă dimineață, toate asigurările că lucrurile se vor rezolva. 

”Chiar de vineri seară, de la ora 18,00, s-a închis sistemul de plăți pe anumite bănci care operează în România, astfel că o parte din angajați și-au luat salariul încă de ieri. Pentru restul, problema se va rezolva luni pentru toți angajații din sistemul bugetar”, a declarat, sâmbătă, ministrul Muncii, Marius Budăi, pentru Antena3. 

Potrivit precizărilor sale, o parte din plăți au fost făcute parțial vineri, urmând ca restul să de bani să fie primiți luni. Întrebat dacă sunt probleme cu banii, ministrul a răspuns: ”Nu, nu avem nici o problemă. Vă dați seama că suntem în interiorul bugetului, astfel că puteam asigura plățile. Noi avem plățile asigurate, bani sunt, creșterile bugetare sunt, conturile sunt deschise, nu sunt probleme de acest gen”, a insistat Marius Budăi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?