Interes internațional pentru proiectul hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
După discuțiile de la Ministerul Energiei / FOTO: Pagina de Facebook a ministrului Burduja
După discuțiile de la Ministerul Energiei / FOTO: Pagina de Facebook a ministrului Burduja
”Un proiect de mare anvergură are nevoie de parteneri serioşi, stabili, de încredere şi care au dovedit că ştiu şi pot să implementeze proiecte mari. Aşa cum este Tarniţa-Lăpuşteşti pentru ţara noastră", a scris ministrul Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook.

Companiile Itochu din Japonia și EDF din Franța și-au exprimat interesul pentru implicarea în proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești, un obiectiv energetic esențial pentru România. Acestea sunt dispuse să finanțeze studiul de fezabilitate (SF) și să continue cu proiectarea și execuția centralei, potrivit declarațiilor ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

Burduja a menționat marți, pe rețelele sociale, că negocierile cu consorțiul format din Itochu și EDF au continuat recent, subliniind că ambele companii sunt giganți energetici de renume mondial, cu resurse financiare și expertiză care pot asigura succesul proiectului.

Itochu și EDF, parteneri strategici

Itochu, una dintre cele mai mari corporații japoneze, înregistrează venituri anuale de aproape 90 de miliarde USD, o sumă echivalentă cu 28% din PIB-ul României. De cealaltă parte, EDF este cea mai mare companie de utilități din Europa și produce aproximativ 16% din energia electrică a Uniunii Europene. Cu o forță de muncă de 180.000 de angajați și poziția de cel mai mare operator de active nucleare din lume, EDF reprezintă un partener de încredere pentru acest proiect de anvergură.

"Este un proiect crucial pentru România, iar stabilitatea și experiența acestor două companii demonstrează că avem partenerii potriviți pentru implementarea acestuia. Proiectul Tarnița-Lăpuștești este vital pentru securitatea energetică a țării noastre", a precizat ministrul în postarea sa. 

Proiectul Tarnița, ignorat timp de decenii

Proiectul Tarnița-Lăpuștești, inițiat acum 50 de ani, a fost neglijat și amânat de-a lungul timpului, deși ar putea avea un impact major asupra sistemului energetic național. Burduja a subliniat importanța acestui proiect pentru stabilitatea prețurilor, producția de energie curată și capacitatea de stocare a energiei. De asemenea, hidrocentrala ar aduce un plus semnificativ în ceea ce privește siguranța energetică a României.

„Tarnița-Lăpuștești este un proiect critic pentru România și nu mai putem permite să fie ignorat. La începutul mandatului meu, am scos acest proiect din sertar și am mandatat SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie) să demareze licitația pentru studiul de fezabilitate. Din păcate, după un an, nu s-a înregistrat niciun progres”, a precizat ministrul Energiei.

Stagnarea proiectului la SAPE

Deși SAPE a primit sarcina de a lansa licitația pentru SF, Burduja și-a exprimat frustrarea față de lipsa de progres în realizarea acestui prim pas. „SAPE nu a reușit să încheie licitația pentru atribuirea studiului de fezabilitate. Totuși, nu voi renunța. Proiectul Tarnița va deveni realitate, fie că sunt sau nu eu la conducerea ministerului. România nu mai poate aștepta, iar viitorul energetic al țării depinde de acest proiect”, a declarat el.

În vara acestui an, SAPE a anunțat că două companii au depus oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate și a documentației tehnico-economice pentru centrala Tarnița-Lăpuștești. Cu toate acestea, procesul de evaluare și finalizare a licitației nu a fost încă finalizat.

Avantajele hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești

Construirea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești va aduce o serie de beneficii pentru sistemul energetic național. Printre acestea se numără îmbunătățirea regimului de funcționare a centralei nucleare de la Cernavodă, în special în contextul planurilor de extindere cu Unitățile 3 și 4. De asemenea, hidrocentrala va contribui la echilibrarea rețelei energetice naționale prin transferul de energie electrică între perioadele de consum redus și cele de vârf.

Tarnița va juca un rol esențial în reglajul frecvență-putere și va asigura o rezervă terțiară rapidă, extrem de necesară pentru asigurarea continuității furnizării de energie electrică în cazuri de urgență. Totodată, centrala va oferi condiții optime pentru funcționarea centralelor regenerabile intermitente și va îmbunătăți participarea României pe piața unică europeană de energie electrică.

„Acest proiect va aduce României o serie de avantaje economice și tehnologice, contribuind la creșterea gradului de siguranță a sistemului energetic național și la respectarea standardelor europene de calitate a energiei electrice”, a declarat Bogdan Nicolae Stănescu, președintele Directoratului SAPE.

O necesitate pentru viitorul energetic al României

Proiectul Tarnița-Lăpuștești este esențial pentru modernizarea sistemului energetic românesc și pentru creșterea capacității de stocare și producție de energie curată. Cu sprijinul companiilor internaționale precum Itochu și EDF, România are șansa de a finaliza această investiție strategică, care va contribui la securitatea energetică a țării și la atingerea obiectivelor de sustenabilitate la nivel european.

Guvernul și companiile implicate speră ca acest proiect să fie un model de succes pentru viitoarele investiții majore din sectorul energetic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un copil se joacă lângă un calorifer / Foto: Freepik
A fost ceva neașteptat
OpenAI în pragul colapsului
După discuțiile de la Ministerul Energiei / FOTO: Pagina de Facebook a ministrului Burduja
Metrou Miorița / Foto: Metrorex
Bursă

Companiile miniere, în cădere liberă la bursă. Haos pe piețe

Indicele FTSE 100 al Bursei de Londra a suferit marți...

Cip / sursa foto: Freepik.com

Taiwan a devenit centrul Inteligenței Artificiale mondiale

Foxconn anunță construirea unei fabrici pentru...

Dolari
Varșovia / FOTO: Freepik

Polonia știe ce are de făcut pentru a-și reduce deficitul

”Este esențial pentru noi ca acest plan să nu limiteze...

Samsung
Disperare / FOTO: Freepik
Motorină / FOTO: Freepik

Motorina rusească inundă piețele din Turcia și Brazilia

După ce Uniunea Europeană a impus un embargou complet...

tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Bancnote, euro / Foto: Freepik

Curs valutar BNR: Leul s-a depreciat din nou faţă de euro

Banca Naţională a României a comunicat cursul valutar.

Ylva Johansson / Comisia Europeană
Folosind diferite programe / FOTO: Freepik

Adobe propune o aplicație gratuită. Cui îi este adresată

Respectiva aplicație va putea fi accesată începând de...

Viktor Orban și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Inteligența Artificială / sursa foto: Freepik.com
Ucraina / sursa foto: Freepik.com / inguskruklitis
Hurezani / FOTO: OMV Petrom

A scăzut producţia de hidrocarburi a OMV Petrom

Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut în...

Wall Street
Inundațiile din Italia din zona Emilia-Romagna / Foto: Vigili del Fuoco
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș

pixel