Intervenţie în Parlament pentru ca oamenii să poată cumpăra lemne de foc, brichete și pelete la prețurile plafonate în mod real, nu doar pe hârtie

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Lemne foc. Foto: Pexels.com
Lemne foc. Foto: Pexels.com
Deputatul Alexandra Huţu i-a adresat o interpelare lui Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, referitor la preţul lemnelor de foc. 

Iată textul întrebării adresate ministrului Mediului: "Așa cum știți lemnele de foc s-au scumpit în pieţele din toate județele între 15% și 30% față de anul trecut, cu prețuri între 750 de lei și 1.100 de lei metrul cub. Comercianţii justifică aceste majorări prin cheltuielile mai mari pe care le au, precum şi a faptului că materia primă este tot mai greu de găsit. Anul trecut, preţurile începeau de la 650 lei. În majoritatea cazurilor, este vorba de buşteni, puţini fiind operatorii cei care vând la aceste preţuri lemn gata tăiat. Vânzătorii admit că au scumpit lemnul, dar spun că şi cheltuielile lor s-au majorat.

Totodată, ocoalele silvice de stat lemnul de foc este la mai puţin de jumătate din preţul de la operatorii privaţi, dar cantităţile sunt limitate, iar vânzarea se face din depozite sau de la drumul forestier, punctele fiind greu accesibile pentru cetățeni, care de cele mai multe ori nu au cu ce să şi le transporte în gospodării, în special persoanele vulnerabile.

În prezent jumătate din populația României se încălzește în continuare cu sobe pe lemne, conform datelor publicate de Institutul de Statistică. Mai mult, informații din piață relevă faptul că sunt gospodării care au centrale, dar se reîntorc la folosirea
sobelor din cauza prețului mare al gazului.

Cu toate că a fost prelungit termenul privind plafonarea prețului pentru lemnul de foc, analizele realizate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru stabilirea pragului de referință nu reflectă realitatea din teren și nu asigură întreg procesul de tăiere și livrare a acestuia către beneficiarul final, iar în realitatea lemnul se vinde peste prețul stabilit de actele normative în vigoare.

Având în vedere aspectele prezentate, dar și a faptului că în scurt timp, cantitatea de lemn legal disponibil pe piaţă va scădea, iar cererea va creşte, mai ales pe timp de iarnă și solicitările populației vor fi acoperite din lemn ilegal şi nefiscalizat ce soluţii concrete aveți, acordarea unor vouchere de compensare către populaţie, similare celor folosite pentru motorină sau curent electric sau alte programe pentru ca cetățenii și în special persoanele vulnerabile să nu sufere de frig din cauza faptului că nu își permit să cumpere lemne de foc pentru încălzirea locuințelor."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel