Intervenţie în Parlament pentru ca oamenii să poată cumpăra lemne de foc, brichete și pelete la prețurile plafonate în mod real, nu doar pe hârtie

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Lemne foc. Foto: Pexels.com
Lemne foc. Foto: Pexels.com
Deputatul Alexandra Huţu i-a adresat o interpelare lui Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, referitor la preţul lemnelor de foc. 

Iată textul întrebării adresate ministrului Mediului: "Așa cum știți lemnele de foc s-au scumpit în pieţele din toate județele între 15% și 30% față de anul trecut, cu prețuri între 750 de lei și 1.100 de lei metrul cub. Comercianţii justifică aceste majorări prin cheltuielile mai mari pe care le au, precum şi a faptului că materia primă este tot mai greu de găsit. Anul trecut, preţurile începeau de la 650 lei. În majoritatea cazurilor, este vorba de buşteni, puţini fiind operatorii cei care vând la aceste preţuri lemn gata tăiat. Vânzătorii admit că au scumpit lemnul, dar spun că şi cheltuielile lor s-au majorat.

Totodată, ocoalele silvice de stat lemnul de foc este la mai puţin de jumătate din preţul de la operatorii privaţi, dar cantităţile sunt limitate, iar vânzarea se face din depozite sau de la drumul forestier, punctele fiind greu accesibile pentru cetățeni, care de cele mai multe ori nu au cu ce să şi le transporte în gospodării, în special persoanele vulnerabile.

În prezent jumătate din populația României se încălzește în continuare cu sobe pe lemne, conform datelor publicate de Institutul de Statistică. Mai mult, informații din piață relevă faptul că sunt gospodării care au centrale, dar se reîntorc la folosirea
sobelor din cauza prețului mare al gazului.

Cu toate că a fost prelungit termenul privind plafonarea prețului pentru lemnul de foc, analizele realizate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru stabilirea pragului de referință nu reflectă realitatea din teren și nu asigură întreg procesul de tăiere și livrare a acestuia către beneficiarul final, iar în realitatea lemnul se vinde peste prețul stabilit de actele normative în vigoare.

Având în vedere aspectele prezentate, dar și a faptului că în scurt timp, cantitatea de lemn legal disponibil pe piaţă va scădea, iar cererea va creşte, mai ales pe timp de iarnă și solicitările populației vor fi acoperite din lemn ilegal şi nefiscalizat ce soluţii concrete aveți, acordarea unor vouchere de compensare către populaţie, similare celor folosite pentru motorină sau curent electric sau alte programe pentru ca cetățenii și în special persoanele vulnerabile să nu sufere de frig din cauza faptului că nu își permit să cumpere lemne de foc pentru încălzirea locuințelor."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Bursa de Valori București
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României
Nvidia / Foto: Laineema / Flickr
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr

Trump atacă din nou Rezerva Federală a SUA

Critici directe la adresa președintelui Fed, Jerome...

Casă de schimb valutar
Semnare document / FOTO: Freepik
Capitoliul / FOTO: Freepik
Nissan
Foto: Freepik.com
Ceaușescu pe șantier / Foto: Fototeca online a comunismului românesc / Cota: 116/1979
Sac cu bani / FOTO: Freepik

Investitorii stau pe munți de cash și nu știu ce să facă

Mii de miliarde de dolari blocate din cauza războaielor...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Cupru
Londra
Apple

Apple intră în domeniul interfețelor creier-computer

Apple (NASDAQ:AAPL) își face intrarea în domeniul...

Samsung

Samsung pregătește o achiziție importantă în Europa

Este vorba despre preluarea unui specialist în sisteme...

Indicele ROBOR la 3 luni a început să scadă
Tanczos Barna

România va încasa 1,3 miliarde euro din tranşa 3 din PNRR

România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din...

Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

OECD
București interbelic
Indici bursieri
Ședință de Guvern

pixel