Finanţare de 420 de milioane de euro pentru industria microelectronicii din România

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Florin Spătaru / Foto: gov.ro
Florin Spătaru / Foto: gov.ro
Producția tehnologică din țară are noi orizonturi după ce trei proiecte de anvergură din domeniul microelectronicii din România au fost alese pentru finanțare de către Comisia Europeană.

În această manieră, conform estimărilor ME vor fi atinse în mod satisfăcător jaloanele și țintele pentru PNRR.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru a declarat că ”după un an de așteptare România primește vestea cea mare: 3 din 8 companii și 24 de entități din mediul academic și IMM (participanți indirecți) vor primi finanțare prin PNRR.”

Astfel, Ministerul Economiei susţine finanţarea proiectelor de cercetare şi producţie de prototip prin programul IPCEI pentru microelectronică.

Comisia a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, un Proiect Important de Interes European Comun pentru microelectronică și tehnologii de comunicare (IPCEI) pentru a sprijini cercetarea, inovarea și prima implementare industrială a microelectronicii și a tehnologiilor de comunicații de-a lungul întregului lanț valoric.

”Avem noi oportunități pentru sectorul tehnologic din România ca urmare a aprobării de către Comisia Europeană a proiectelor ce propun soluții de acționare inteligentă pentru vehicule electrice, dezvoltare de tehnologii inovatoare în domeniul automotive, soluții combinate de procesoare și software”, a mai declarat ministrul.

Statele membre UE vor oferi până la 8,1 miliarde euro prin finanțare publică, iar, în consecință, se așteaptă o deblocare a 13,7 miliarde EUR din investiții private.

În cadrul IPCEI ME/CT, 56 de companii, inclusiv întreprinderi mici și mijlocii („IMM-uri”) și start-up-uri, vor derula 68 de proiecte. Proiectul, denumit „IPCEI ME/CT”, a fost pregătit și notificat în comun de 14 state membre UE, printre care și România care a inclus finanțarea IPCEI ME/CT în PNRR.

IPCEI ME/CT se referă la proiecte de cercetare și dezvoltare care acoperă sfera de microelectronică și tehnologiile de comunicare de-a lungul întregului lanț valoric, de la materiale și instrumente până la proiectarea cipurilor și a proceselor de fabricație.

Primele produse noi pot fi introduse pe piață încă din 2025, iar finalizarea întregului proiect este planificată pentru 2032 cu termene care variază în funcție de proiecte și de companiile implicate. Se preconizează crearea a aproximativ 8.700 de locuri de muncă directe și multe altele indirecte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

OpenAI / sursa foto: Wikimedia Commons / Jernej Furman
Kremlin
Foto: Freepik.com
Vladimir Putin
Foto: Freepik.com
Știrile dimineții
sua - FOTO: Freepik@jcomp
Grafică: Oana Pavelescu
Metale rare
Un cuplu vizitează șantierul blocului unde au cumpărat un apartament / Foto: Freepik
Malware
Mihai Daraban și Jae Rak Kim, vicepreședinte Hyundai Heavy Industries

Dialog la nivel înalt CCIR - Hyundai Heavy Industries

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României...

Casă de schimb valutar
Groapă de gunoi
Carte electronica de identitate
Serviciul 112
Mină de suprafață / Foto: Freepik
Ministerul Mediului lansează un nou program de stimurale
Bani
Platforma care forează în zpcpmântul Neptun Deep / Foto: Romgaz
Un bărbat se uită la cele două foi pe care le are în mâini / Foto: Freepik
Lovitură grea pe piața criptomonezilor / Foto: Freepik
Sulina
Oameni pe stradă / Foto: Freepik
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash
La bursă / FOTO: Freepik

Roșu pe linie la Bursa de Valori București: BET pierde 1,55%

Valoarea totală a tranzacțiilor s-a ridicat la 122,32...

Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
La bancă

pixel