Investitorii străini dețin un volum record de titluri de stat americane

Autor: Monika Baciu
Data publicării:
titluri de stat - FOTO: Freepik@sac70
titluri de stat - FOTO: Freepik@sac70
Unde își țin cu adevărat banii marile puteri și investitorii internaționali. Care sunt adevăratele centre financiare care domină piața globală a datoriilor!

Deținerea titlurilor de stat americane de către investitorii străini a atins un nivel record în luna martie, ajungând la 9,05 trilioane de dolari, conform datelor publicate de Departamentul Trezoreriei SUA. Aceasta marchează a treia lună consecutivă de creștere și reprezintă o majorare de peste 233 de miliarde de dolari față de 8,81 trilioane în februarie.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, deținerile străine au crescut cu aproape 12%, semnalând o cerere puternică și constantă pentru datoria guvernamentală americană, în ciuda incertitudinilor politice și economice recente, transmite Reuters.

Tensiunile comerciale provoacă volatilitate în aprilie

Analiștii avertizează că această tendință ascendentă a deținerilor străine de titluri de stat ar putea fi pusă sub semnul întrebării după șocul comercial introdus de administrația Trump pe 2 aprilie. Impunerea unor tarife mai mari, în special asupra importurilor chinezești, a declanșat o vânzare masivă de titluri de stat americane, ducând randamentul obligațiunilor de referință pe 10 ani cu peste 70 de puncte de bază, până aproape de 4,6%, în perioada 3-11 aprilie.

Această vânzare a fost parțial atribuită investitorilor străini care au redus deținerile în contextul tensiunilor comerciale în creștere. Totuși, după ce administrația a anunțat o amânare de 90 de zile a impunerii tarifelor, piața titlurilor de stat s-a stabilizat, deși investitorii străini rămân precauți.

Marea Britanie devine al doilea cel mai mare deținător străin

Marea Britanie a devenit al doilea cel mai mare deținător non-american de titluri de stat SUA, cu o valoare a portofoliului de 779 miliarde de dolari în martie, depășind China. Poziția Marii Britanii reflectă rolul său de centru de custodie pentru fondurile speculative, alături de alte centre precum Insulele Cayman și Bahamas. Japonia rămâne cel mai mare deținător străin, cu un portofoliu de 1,13 trilioane de dolari, în ușoară creștere față de cele 1,126 trilioane din februarie, marcând două luni consecutive de creștere.

Deținerile Chinei continuă să scadă

Deținerile Chinei în titluri de stat americane au scăzut la 765,4 miliarde de dolari în martie, de la 784,3 miliarde în luna precedentă, continuând o tendință descendentă începută în 2018. Această scădere contrastează cu un minim atins în decembrie 2024, când deținerile erau de 759 miliarde de dolari — cel mai mic nivel înregistrat din februarie 2009, când acestea au scăzut la 744,2 miliarde de dolari.

Fluxuri mixte în principalele clase de active americane

Luna martie a adus un model mixt de investiții străine în clasele majore de active americane. Titlurile de stat și obligațiunile au înregistrat intrări nete de 123 miliarde de dolari, față de 106,2 miliarde în februarie. Investitorii străini au majorat de asemenea deținerile în obligațiunile corporative americane cu 60,4 miliarde de dolari, în timp ce agențiile au înregistrat ieșiri de 10,4 miliarde de dolari. Acțiunile americane au atras intrări de 10,4 miliarde de dolari, în scădere semnificativă față de cele 24,7 miliarde în februarie.

Ieșirile nete străine persistă

În ciuda intrărilor în anumite sectoare, achizițiile nete totale ale investitorilor străini în titluri pe termen lung și scurt, inclusiv fluxurile bancare, au arătat o ieșire netă de 254,3 miliarde de dolari în martie. Aceasta reprezintă o creștere ușoară față de ieșirea netă de 248,9 miliarde înregistrată în februarie, reflectând prudența continuă a investitorilor străini în contextul incertitudinilor geopolitice și comerciale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
De Beers, Londra
Xi Jinping spune că armele nucleare sunt o linie roșie
titluri de stat - FOTO: Freepik@sac70
tiktok - FOTO: Freepik@luadesign4
Aurul prinde aripi
sebastian burduja - FOTO: Captură Video Facebook@Sebastian Burduja

Primul român recompensat de Harvard pentru leadership global

Cine este primul român recompensat de Harvard pentru...

OpenAI / sursa foto: Wikimedia Commons / Jernej Furman
Kremlin
Vladimir Putin
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Știrile dimineții
sua - FOTO: Freepik@jcomp
Grafică: Oana Pavelescu
Metale rare
Un cuplu vizitează șantierul blocului unde au cumpărat un apartament / Foto: Freepik
Malware
Mihai Daraban și Jae Rak Kim, vicepreședinte Hyundai Heavy Industries

Dialog la nivel înalt CCIR - Hyundai Heavy Industries

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României...

Casă de schimb valutar
Groapă de gunoi
Carte electronica de identitate
Serviciul 112
Mină de suprafață / Foto: Freepik
Ministerul Mediului lansează un nou program de stimurale
Bani
Platforma care forează în zpcpmântul Neptun Deep / Foto: Romgaz
Un bărbat se uită la cele două foi pe care le are în mâini / Foto: Freepik
Lovitură grea pe piața criptomonezilor / Foto: Freepik

pixel