Avertismente ignorate: ce arată documentele confidențiale despre bugetul României
România se apropie periculos de...
Cine completează declarația?
Declaraţia se completează pe surse şi categorii de venit, de către:
- contribuabil sau
- împuternicitul/curatorul fiscal al acestuia, desemnat potrivit dispoziţiilor Codului de procedură fiscală.
Persoana fizică are obligația de a înscrie corect, complet şi cu bună-credinţă informaţiile prevăzute de Formular, corespunzătoare situaţiei fiscale a contribuabilului.
În situaţia îndeplinirii de către succesorii persoanelor care şi-au încetat existenţa a obligaţiilor fiscale aferente perioadei în care persoana a avut calitatea de subiect de drept fiscal se bifează rubrica "Declaraţie depusă potrivit art.90 alin.(4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală" şi se completează codul de identificare fiscală al succesorului în rubrica din formular prevăzută în acest scop. La rubrica "Cod de identificare fiscală" de la lit.A. „Date de identificare a contribuabilului” din formular se înscrie codul de identificare fiscală al persoanei care şi-a încetat existenţa.
Termenul de depunere
Declaraţia se depune:
- pentru veniturile realizate în anul 2024, până la data de 26 mai 2025 inclusiv, în vederea declarării venitului realizat şi stabilirii/definitivării impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale;
- oricând în cursul anului 2025, în vederea declarării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de către persoanele fizice care optează pentru plata contribuţiei.
Cum poate fi corectată declarația?
Declaraţia poate fi corectată de contribuabili din propria iniţiativă, ori de câte ori informaţiile actuale nu corespund celor din declaraţia depusă anterior, prin depunerea unei declaraţii rectificative în condiţiile prevăzute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
Declaraţia rectificativă se întocmeşte pe acelaşi formular, bifându-se cu X căsuţa/căsuţele "Declaraţie rectificativă privind Capitolul I" şi/sau "Declaraţie rectificativă privind Capitolul II", completându-se, după caz, capitolul I "Date privind impozitul pe veniturile realizate şi contribuţiile sociale datorate pentru anul 2024" şi/sau capitolul II "Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de către persoanele fizice care optează pentru plata contribuției pentru anul 2025".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România se apropie periculos de...
Bursa închide pe minus vineri,...
Sistemul RO e-Transport a...
Andrei Badalov, în vârstă de 62...
IMM România nu este de acord cu...
Fondul Proprietatea a emis...
Românii pot investi din nou în...
Ministerul Finanțelor anunță...
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Nutella s-ar putea scumpi...
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...