Declaraţia unică (Formularul 212). Cine o completează, termenul de depunere şi procedura de corectare (declaraţia rectificativă)

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
ANAF vine cu informaţii utile pentru contribuabilii care trebuie să depună Declaraţia unică. 

Cine completează declarația?

Declaraţia se completează pe surse şi categorii de venit, de către:

- contribuabil sau

- împuternicitul/curatorul fiscal al acestuia, desemnat potrivit dispoziţiilor Codului de procedură fiscală.

Persoana fizică are obligația de a înscrie corect, complet şi cu bună-credinţă informaţiile prevăzute de Formular, corespunzătoare situaţiei fiscale a contribuabilului.

În situaţia îndeplinirii de către succesorii persoanelor care şi-au încetat existenţa a obligaţiilor fiscale aferente perioadei în care persoana a avut calitatea de subiect de drept fiscal se bifează rubrica "Declaraţie depusă potrivit art.90 alin.(4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală" şi se completează codul de identificare fiscală al succesorului în rubrica din formular prevăzută în acest scop. La rubrica "Cod de identificare fiscală" de la lit.A. „Date de identificare a contribuabilului” din formular se înscrie codul de identificare fiscală al persoanei care şi-a încetat existenţa.

 

Termenul de depunere


Declaraţia se depune:

- pentru veniturile realizate în anul 2024, până la data de 26 mai 2025 inclusiv, în vederea declarării venitului realizat şi stabilirii/definitivării impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale;

- oricând în cursul anului 2025, în vederea declarării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de către persoanele fizice care optează pentru plata contribuţiei.

 

Cum poate fi corectată declarația?


Declaraţia poate fi corectată de contribuabili din propria iniţiativă, ori de câte ori informaţiile actuale nu corespund celor din declaraţia depusă anterior, prin depunerea unei declaraţii rectificative în condiţiile prevăzute de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

Declaraţia rectificativă se întocmeşte pe acelaşi formular, bifându-se cu X căsuţa/căsuţele "Declaraţie rectificativă privind Capitolul I" şi/sau "Declaraţie rectificativă privind Capitolul II", completându-se, după caz, capitolul I "Date privind impozitul pe veniturile realizate şi contribuţiile sociale datorate pentru anul 2024" şi/sau capitolul II "Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de către persoanele fizice care optează pentru plata contribuției pentru anul 2025".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel