Iohannis i-a convocat oficial pe români la referendum
Autor: Adrian Ilie
Data publicării:
Klaus Iohannis, președintele României
Klaus Iohannis, președintele României
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind organizarea referendumului din 26 mai. "Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat astăzi decretul pentru organizarea unui referendum naţional", a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

Totodată, aceasta a prezentat întrebările la care este chemat să răspundă electoratul acestea fiind legate de interzicerea amnistiei și grațierii pentru corupți, interdicția ca Guvernul să adopte ordonanțe de urgență în domeniul judiciar și extinderea dreptului de a ataca la CCR ordonanțele de urgență.

"Luând act de preocuparea intensă şi constantă a societăţii româneşti faţă de necesitatea combaterii fenomenului corupţiei, a asigurării integrităţii şi exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, precum şi de nevoia unui cadru legislativ coerent şi stabil, având în vedere hotărârea Parlamentului României nr. 8/2019 privind solicitarea preşedintelui României referitoare la organizarea unui referendum naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional, în temeiul prevederilor art. 2, 90 şi 100 alin. 1 din Constituţie, art. 2 alin. 1 lit. c, art. 11, art. 12 alin. 2 şi a art. 15 alin. 1 lit. c din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, preşedintele României decretează: Art. 1 Poporul român este chemat să-şi exprime voinţa la următoarele probleme de interes naţional: 1. interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie; 2. interzicerea adoptării de către Guvern a OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi a organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe; Art. 2 Pentru realizarea celor prevăzute la art. 1 cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin 'da' sau 'nu' cu privire la următoarele întrebări: 1. 'Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?', 2. 'Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?'; Art. 3 Data referendumului este 26 mai 2019, în ziua desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European", a arătat Dobrovolschi.

Citește și: Iohannis vrea să convoace referendum odată cu europarlamentarele

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel