Își vor primi românii pensiile și salariile la timp? Răspunde Adrian Câciu
Autor: Simona Haiduc | 25 noi, 10:14
PNRR: România a semnat acordul de împrumut pentru 15 miliarde de euro
PNRR: România a semnat acordul de împrumut pentru 15 miliarde de euro
Ministrul propus pentru portofoliul Finanțelor, Arian Câciu, a declarat că românii trebuie să stea liniștiți, pentru că pensiile vor fi plătite la timp, la fel și salariile. Intervievat de Antena3, el a vorbit, de asemenea, despre taxe și facturile la energie.

”Ceea ce vreau să precizez este că avem această bucurie să avem venituri mai mari decât cele prognozate, dar ceea ce este îngrijorător este că și cheltuielile au crescut”, a spus Câciu. Și mă întreb, dacă bugetul a fost făcut ”pe un PIB mai mic, în condițiile în care PIB-ul a crescut anul acesta, iar acum venin cu un cinci miliarde de lei în plus la cheltuieli, nu cumva ieșeam din deficit? Deci, trebuie să fim mult mai predictibili când facem prima dată bugetul, pentru că aceste reglaje se fac, rezolvi problemele de moment, dar problemele de structură și de modul în care tu faci bugetele cred că au rămas”, a apreciat ministrul propus pentru Finanțe. 

Plata pensiilor

În proiectul rectificării bugetare există în plus la Ministerul Muncii 2,2 miliarde de lei, în condițiile în care Raluca Turcan vorbea de un necesar de 3 miliarde de lei. Cele 2,2 miliarde pot acoperi atât plata pensiilor, cât și a alocațiilor, a fost întrebat Adrian Câciu. 

”Este exact suma de care are nevoie Ministerul Muncii pentru a acoperi necesarul de finanțare al Casei de Pensii pentru plata alocațiilor și a compensațiilor pentru consumatorul vulnerabil. Vedeți, se discuta despre sursa de finanțare lipsă. S-a făcut o lege cu consumatorul vulnerabil fără să fie o sursă de finanțare în buget”, a amintit el. Dar, a continuat Câciu, ”pensionarii trebuie să stea liniștiți: pensiile se primesc la timp, toate plățile sociale se vor face la timp. 

G Ad:

Ținta este următoarea: toată lumea să primească ce are de primit: pensionarii să-și primească banii, salariații să-și primească banii, să nu existe facturi întârziate. Iar peste toate acestea, să nu ieșim din ținta de deficit”

Banii de la Ministerul Energiei

În privința Ministerului Energiei, Virgil Popescu spunea că are nevoie de 400 de milioane de lei pentru a asigura plata compensațiilor la facturile din energie. Se taie în acest proiect al rectificării bugetare bani de la Ministerul Energiei. Vor fi probleme?

Nu, absolut deloc, a răspuns Adrian Câciu. ”Nu se taie acei bani, pentru că acei bani nici nu au fost, până la urmă, deoarece această lege a compensațiilor a apărut după rectificarea din august, deci la Ministerul Energiei se creează o nouă linie bugetară, se pun sumele necesare strict pentru decembrie. Important este ca cetățeanul să primească factura cu discount, IMM-urile să primească factura când trebuie”. Și da, o va primi, a asigurat ministrul propus, ”pentru că am discutat cu ministrul Popescu să nu avem asemenea sincope. Din punctul de vedere al finanțării este asigurat. Deci, nu este vorba că se taie banii care ar fi fost pentru așa ceva, pentru că acești bani nu au fost prinși. Este o lege care făcută între rectificarea unu și rectificarea doi”.

Citește și Rectificare bugetară. Cum sunt împărțiți banii. Ce ministere primesc sumele cele mai mari

Citește și Adrian Câciu: ”Vom avea RAPID rectificare și bugetul pe 2022”

Potrivit oficialiului, ”o să am discuții în guvern, astfel încât bugetul nou să fie făcut mult mai atent din perspectiva capacității de a face execuție bugetară decât a capacității de a angaja sume”. Pentru că, a explicat el, este ușor să pui sume pe hârtie, iar la final să spuneți, dar de ce luați bani de acolo. Pentru că, așa cum este cazul Ministerului Agriculturii, pe fonduri europene există o situație, și anume nu s-au cheltuit bani. 

Nu cred că avem nevoie de noi taxe

Se vorbește de o taxă pe mașinile poluante, fără să se intre prea mult în detalii, despre o creștere a contribuției la Pilonul II de pensii la 4,75% până în anul 2024. Ce se va întâmpla în acest sens?

”Sunt adeptul unei analize atente a regimului fiscal. Pentru că nu cred că noi avem nevoie de noi taxe. Taxele există deja în Codul fiscal. Problema este că, din punctul meu de vedere, sunt deficitar distribuite”, a arătat Adrian Câciu. Adică avem facilități pe anumite zone care nu își ating scopul, iar pe de altă parte, poate avem zone care, poate, ar trebui îmbunătățite din perspectiva cotelor de taxare dacă este cazul. O discuție care însă se va face cu mediul antreprenorial.

Ştiri Recomandate

Cod Galben de recipitații mixte și polei în 4 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri...

Rafila a explicat când se introduce certificatul COVID

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a prezentat...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro