În Israel începe să miroasă a război civil

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Neliniștea crește în Israel
Neliniștea crește în Israel
Luni seară, în timp ce Hamas și Jihadul Islamic brăzdau cerul Israelului și a Fâșiei Gaza cu sute de rachete, mii de palestinieni manifestați în Cisiordania și Ierusalimul de Est, orașele israeliene „mixte” unde au avut loc proteste violente.

În Lod, un oraș industrial populat 40% de arabi au crescut tensiunile între tinerii arabi și grupurile de evrei extremisti.

Moussa Hassouna, tată al unei familii arabe israeliene în vârstă de 32 de ani, a fost împușcat săptămâna aceasta în timpul ciocnirilor. Imaginile care circulă pe rețelele sociale sugerează că evreii naționaliști înarmați care stăteau într-o clădire din apropiere s-ar afla în spatele morții bărbatului, scrie AFP.

Marți seară, în timpul înmormântării lui Moussa Hassouna, tensiunea s-a intensificat după ce mai multe mașini au fost incendiate, au fost aruncate pietre cât și cocktail-uri Molotov, determinându-l pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, să declare „starea de urgență”, într-un moment în care Israelul a fost înecat în într-o ploaie de rachete trase din Gaza și au efectuat lovituri aeriene ca represalii.

Temeri

Pe asfaltul presărat cu cioburi de sticlă, la poalele unui fermecător turn rezidențial, a fost incendiată o mică sinagogă. Dărâmăturile acoperă pământul, dar cărțile sfinte au fost arse.

Președintele israelian Reuven Rivlin, care a sărbătorit în urmă cu câteva săptămâni un iftar (rupând postul din timpul Ramadanului) cu demnitari arabi, a denunțat un „pogrom” comis de o „mulțime arabă sângeroasă”.

Citește și: Anunţul care dă fiori lumii vine din Israel: Nu ne vom opri

Totul acum iese la suprafață după ce tensiunea a fost ținută o lungă perioadă ca într-o oală sub presiune, spun cetățenii arabi, descendenți ai palestinienilor care au rămas pe pământul lor când a fost creat Israelul, care pretind frecvent că sunt victime ale discriminării.

Războiul demografic

Orașul Lod nu se află pe teritoriul palestinian, ci în apropierea aeroportului Ben Gurion, lângă Tel Aviv.

„Lucrurile au început să se schimbe acum zece ani, când grupurile extremiste (de evrei n.r.) au început să prindă rădăcini în cartier”, a spus Wael Abo Sharkh, un rezident arab.

„Așa cum învățăm în chimie, fiecare acțiune provoacă o reacție”, adaugă el pentru a explica revoltele tinerilor arabi opuși sosirii acestor noi locuitori (coloniști).

La fel ca Wael, mai mulți cetățeni arabi din Lod acuză primăria că facilitează înființarea unor grupuri de evrei conservatori sau „extremiști”, pentru a schimba demografia orașului.

„Am trăit toată viața cu evreii și avem relații bune cu ei”, a spus Abd al-Naqib, un tânăr în vârstă de 29 de ani.  ”Obiectivul este de a asupri arabii și de a-i expulza, indiferent unde, astfel încât Lod să devină un oraș evreiesc", a mai spus el.

În acest timp, în fața instanței locale, o sută de israelieni manifestau în sprijinul celor trei evrei arestați pentru presupusul lor rol în moartea lui Hassouna.

Cu umeri lați, chel și o armă semiautomată aruncată peste umăr, Meir Layosh leagând un copil într-un cărucior: "Nu suntem violenți (...), dar trebuie să ne protejăm de teroriști și antisemiți. Acești oameni nu ne vor aici, dar am un mesaj pentru ei: vom rămâne".

În noaptea de miercuri spre joi, în pofida unei restricții impuse de un decret emis de către autorități, cel puțin două persoane au fost rănite de focuri de armă, spune poliția locală. În Lod au izbucnit din nou violențele, la fel ca în multe alte orașe mixte din Israel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel