Italia a respins prin vot reforma pentru stabilitatea financiară din zona euro
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Italia / sursa: Freepik.com / @frimufilms
Italia / sursa: Freepik.com / @frimufilms
Camera inferioară a parlamentului Italiei a votat joi împotriva unei reforme mult așteptate, punând sub semnul întrebării ratificarea unui tratat al Uniunii Europene care este conceput pentru a oferi ajutor băncilor în dificultate.

Coaliția de guvernare a premierului Giorgia Meloni se împotrivește așa-numitului Mecanism European de Stabilitate (MES), care a fost aprobat de toate celelalte țări din zona euro, cu excepția Italiei, scrie Reuters, citat de Yahoo Finance.

Paschal Donohoe, președintele grupului european al miniștrilor de finanțe din zona euro, a declarat că regretă rezultatul și că va continua să se implice în această problemă cu autoritățile italiene în lunile următoare.

"Finalizarea reformei Tratatului MES este un element-cheie al plasei noastre de siguranță din zona euro, în beneficiul tuturor țărilor membre ale zonei euro", a declarat acesta într-un comunicat.

Votul va împiedica parlamentul să aprobe același text de reformă în următoarele șase luni, a declarat reporterilor Ylenia Lucaselli, din partea partidului naționalist al lui Meloni, Frații Italiei.

O sursă din biroul lui Meloni a declarat că respingerea ar putea oferi o oportunitate pentru UE de a lua în considerare modificări ale Mecanismului European de Stabilitate în concordanță cu nevoile zonei euro.

MES poate oferi un colac de salvare guvernelor din zona euro izolate de piețe sau poate recapitaliza băncile și oferi credite de siguranță. Cu toate acestea, multe partide italiene se tem că pactul ar putea declanșa o restructurare a uriașei datorii publice a Italiei.

MES rămâne deocamdată operațional, dar nu poate sprijini Fondul unic de rezoluție (SRF), responsabil pentru gestionarea băncilor în dificultate, fără ca Roma să semneze acordul.

Meloni a criticat în repetate rânduri MES pentru că a cerut țărilor să implementeze programe de austeritate sau de reformă financiară în schimbul ajutorului, spunând că acest lucru ar crește riscul unei restructurări a datoriei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel