Efectele măsurilor fiscale. România, mai puţin atractivă pentru investitori - Analiză
Măsurile fiscale luate în regim...
După ce a salvat de la faliment Monte dei Paschi di Siena în 2017, în schimbul a 5,4 miliarde de euro, Trezoreria italiană a promis că îşi va reduce participaţia de 64% până la mijlocul lui 2022, cel mai târziu.
"Privatizarea băncii va fi un punct de sosire necesar pentru Monte Paschi. Guvernul a demarat discuţiile cu UE pentru a obţine un interval de timp suplimentar, care în acest moment nu poate fi cuantificat", a afirmat în Parlament Alessandro Rivera, director general în cadrul Ministerului de Finanţe.
Discuţiile dintre autorităţile italiene şi UniCredit cu privire la o posibilă preluare a Monte dei Paschi di Siena s-au încheiat luna trecută fără un acord. "În pofida eforturilor ambelor părţi, UniCredit şi Ministerul Economiei anunţă că negocierile referitoare la potenţiala achiziţie a Banca Monte dei Paschi di Siena nu vor mai continua", se arată într-o declaraţie comună.
Înfiinţată în 1472, Banca Monte dei Paschi este cea mai veche bancă din lume care funcţionează în continuare. Cu toate acestea, instituţia financiară a devenit o povară pentru statul italian de la salvarea sa. După ce a decis că preţul cerut de UniCredit pentru preluarea Monte dei Paschi di Siena este unul mult prea mare, Trezoreria italiană trebuie să rezolve problema necesarului de capital la MPS, care potrivit şefilor băncii se ridică la 2,5 miliarde de euro. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul susţin că cel mai probabil o injecţie de capital din partea statului va depăşi această cifră. Este posibil ca injecţia totală de capital să se ridice la 3,5 miliarde de euro, de 3,5 ori mai mult decât actuala valoare de piaţă a MPS.
Rivera a explicat că Ministerul de Finanţe va lua parte la majorarea de capital a băncii în timp ce va căuta alternative. Guvernul "va continua să garanteze că banca va fi condusă eficient şi va avea o bază de capital solidă", a dat asigurări oficialul.
Deşi obiectivul Trezoreriei este de a-şi reduce participaţia, este puţin probabil ca un nou proces de vânzare să fie finalizat până în iunie, a adăugat Rivera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...
Ministerul Transporturilor și...
Giganții industriali europeni...
Analistul economic Petrișor...
Rovinieta se scumpește din...
Vicepremierul Tanczos Barna a...
Curs valutar BNR, 3 iulie 2025.
Preşedintele Cartel Alfa,...
Criza e reală, cifrele nu mai...
Creşterea cotei generale de...
Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.