Mii de servere informatice din întreaga lume au fost ținta unui atac de tip ransomware (un tip specific de malware care cere fraudulos o răscumpărare financiară de la victime), a anunțat duminică Agenția națională de securitate cibernetică din Italia (ACN), îndemnând organizațiile să ia măsuri pentru a-și proteja sistemele.
Directorul general al ACN, Roberto Baldoni, a declarat pentru Reuters că hackerii aflați în spatele acestei acțiuni au urmărit să exploateze o vulnerabilitate de software, adăugând că a fost un atac la scară largă. Agenția italiană de știri ANSA, care citează ACN, a declarat că serverele au fost compromise și în alte țări europene, precum Franța și Finlanda, precum și în SUA și Canada.
Se crede că zeci de organizații italiene au fost afectate, iar multe altele au fost avertizate să ia măsuri pentru a evita să fie blocate din sistemele lor. Clienții Telecom Italia au raportat probleme cu internetul duminică, dar cele două probleme nu par să aibă legătură.
Oficialii americani din domeniul securității cibernetice au declarat că evaluează impactul incidentelor raportate. "Agenţia pentru Securitate Cibernetică şi Securitate a Infrastructurii din SUA (CISA) colaborează cu partenerii noştri din sectorul public şi privat pentru a evalua impactul acestor incidente raportate şi pentru a oferi asistenţă acolo unde este necesar", au declarat reprezentanţi ai agenţiei.
Citește și Avertisment: Atenție la mesajele-capcană. Băncile nu cer niciodată așa ceva
Metoda preferată de propagare este e-mail-ul, iar mesajele-capcană sunt din ce în ce mai bine scrise în limba română. Astfel, aceste tentative de fraudă devin mai credibile, iar potenţialele victime pot cădea mai uşor în capcană, dacă nu respectă recomandările esenţiale de securitate a datelor online. Verificaţi mereu sursa reală a mesajului, evitaţi accesarea link-urilor din astfel de mesaje nesolicitate şi nu furnizaţi date sensibile la cerere, în urma unor notificări venite pe mail, sms sau social media! Banca nu îţi va cere niciodată să-ţi validezi datele astfel", susţine Mihai Rotariu, conform unui comunicat al DNSC.
Potrivit DNSC, eficienţa atacului de tip phishing constă tocmai în faptul că această formă de fraudare păcăleşte victima să ia parte la propriul atac.....
Citește și Atac cibernetic împotriva Twitter. 200 de milioane de adrese de e-mail, expuse
Nu există indicii cu privire la identitatea sau locaţia hackerului sau a hackerilor din spatele scurgerilor de informaţii. Este posibil ca aceasta să fi avut loc încă din 2021, înainte ca Elon Musk să preia compania, anul trecut. Un atac cibernetic major la Twitter poate interesa autorităţile de reglementare de pe ambele maluri ale Atlanticului. Comisia pentru Protecţia Datelor din Irlanda, unde Twitter îşi are sediul european, şi Comisia Federală pentru Comerţ din SUA au monitorizat compania deţinută de Elon Musk pentru nerespectarea regulilor europene de protecţie a datelor şi, respectiv, a unui ordin de consimţământ al SUA,
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...