Japonia pacifistă, cheltuieli record pentru înarmare

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Soldați
Soldați
O lungă perioadă de timp, armata japoneză a fost pacifistă. Și, după cum susțin oficialii niponi, acum ea se află pe drumul normalizării, nu pe cel al războiului.

7.700 de miliarde de yeni, adică 48,8 miliarde de euro: aceasta este suma record de finanțare solicitată de ministerul japonez al Apărării pentru anul fiscal 2024-2025 (care începe în aprilie anul viitor). O cifră care depășește actualul record de finanțare a forțelor militare. La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, premierul Fumio Kishida anunța că bugetul apărării se va dubla până în 2027, pentru a ajunge la 11.000 de miliarde de yeni, adică 2% din PIB-ul actual al arhipelagului. Este vorba despre un efort fără precedent: din anii 1960, arhipelagul și-a limitat cheltuielile militare la 1% din PIB.

Agresivitatea tot mai mare a Chinei în jurul apelor sale, atitudinea tot mai ostilă a Coreei de Nord, amenințarea mereu prezentă a Rusiei și, în cele din urmă, războiul din Ucraina, au determinat Țara Soarelui Răsare să renunțe la restricțiile de pănă acum. Mai ales în condițiile în care bugetul militar al Chinei pentru 2023 este de patru ori mai mare decât cel al Japoniei. "Nu putem garanta securitatea țării cu resursele noastre actuale", a insistat generalul Yoshihide Yoshida. 

Pe hârtie, acest efort bugetar va permite Japoniei ca, în câțiva ani, să își "pivoteze" armata de pe o poziție "defensivă" pe o poziție mai convențională de "contraatac". Arhipelagul, constrâns de Constituția sa "pacifistă", care îi interzice să mențină "forțe terestre, maritime și aeriene sau orice alt potențial de război", își limitase în mod deliberat capacitățile de proiecție. Acum însă contextul este cu totul altul. Guvernul american, spre exemplu, a aprobat recent vânzarea către Japonia a 50 de rachete JASSM-ER, cu o rază de acțiune de peste 900 de kilometri. Până acum, Japonia își limitase capacitățile prin faptul că nu cumpărase rachete capabile să atingă o țintă la o distanță mai mare de 500 de kilometri. 

Alt punct de cotitură: Japonia vrea să devină un producător de arme militare, atât pentru nevoile proprii, cât și pentru export. Deocamdată nu reușește. Alianța sa cu Statele Unite îi oferă acces, la un preț ridicat, la arsenalul american, dar dorește să se emancipeze și să participe la dezvoltări comune cu alții pentru a realiza economii importante. De exemplu, ea participă pentru prima dată la dezvoltarea în comun cu Marea Britanie și Italia a unui avion de luptă, GCAP. 64 de miliarde de yeni (405 milioane de euro) au fost alocați acestui proiect în bugetul pentru 2023. 

Dar aspectul "uman" este cel care va fi cel mai greu de negociat. Ofițerii străini reproșează japonezilor că au o armată "pe timp de pace", foarte birocratică, ale cărei capacități de luptă nu sunt niciodată puse la încercare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel