În primul rând trebuie precizat că respectiva aplicație este interzisă în Europa și în Statele Unite. În plus, dacă ar fi vorba de supraveghere și monitorizare, pe motiv că situația epidemiologică impune o astfel de abordare riguroasă, guvernul chinez dispune de multe alte mijloace pentru a-i ține pe toți sub control.
Poate nu întâmplător sportivii americani au fot sfâtuiți de FBI să nu folosească telefoanele mobile personale în fața a ceea ce agenția federală definește drept "activitate cibernetică rău intenționată". Cea mai mare îngrijorare este provocată de respectiva apliație oficială, My2022. Care sunt riscurile?
”Această aplicație - pe care am analizat-o pe Android - are acces la multe dintre funcțiile smartphone-ului. De exemplu, utilizează GPS-ul telefoanelor, dar nu în același mod ca alte aplicații. My2022 merge mai departe: activează o funcție care vă permite să vă geolocalizați foarte precis. Această funcție a fost eliminată în urmă cu câțiva ani în SUA și în Europa din motive de confidențialitate și a fost eliminată de pe platforme cunoscute precum Facebook și Instagram”, a explicat Jean-Marc Bourguignon, co-fondator al aplicației Nothing 2 Hide, pentru France Inter.
În plus, a detaliat expertul, ”My2022 are, de asemenea, capacitatea de a efectua apeluri directe, de a forma numere de telefon, de a face fotografii, de a înregistra video și audio, de a citi contactele și evenimentele din calendar. În total, există 64 de "permisiuni" sau caracteristici în My2022."
Citește și China a pregătit o SURPRIZĂ pentru vizitatorii Jocurilor Olimpice
În aceste condiții, se poate spune că My2022 este o aplicație de spionaj? ”În principiu nu. Chiar dacă sunt activate, caracteristicile enumerate mai sus nu fac din această aplicație una de tip spyware precum Pegasus. Este mai mult o aplicație clasică pentru o potențială recuperare de date care va permite regimului să prelucreze, să filtreze și să direcționeze informațiile. Nu putem vorbi despre spionaj”, a insistat Jean-Marc Bourguignon.
Dar, a adăugat el, șocant este faptul că ”vine din China. Este normal, prin urmare, ca serviciile de informații ale țărilor să alerteze cu privire la această aplicație, deoarece poate fi o poartă de acces atunci când sportivii și jurnaliștii lor se întorc acasă”.
Mai ales că, pentru Jocurile Olimpice, ”regimul chinez a pus la dispoziție un VPN obligatoriu, ceea ce îi conferă putere. China va vedea tot ceea ce intră și iese din tunel, la ce site se duce un atlet sau ce ziar a trimis un jurnalist. Pentru a vă proteja pe șantier, este foarte simplu. Înainte de a pleca, îți cureți telefonul, elimini fotografiile de familie și datele despre tine. Iată de ce este atât de cuioasă această aplicație My2022”, a subliniat specialistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...