Marea Criză din anii 30 i-a obligat pe oameni să stea în casă. Cum se distrau
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Jocurile de masă s-au bucurat totdeauna de mare succes. Acum însă există un mare concurent, jocurile video.
Jocurile de masă s-au bucurat totdeauna de mare succes. Acum însă există un mare concurent, jocurile video.
Când Marea Criză a lovit în anii 1930, oamenii jucau Monopoly deja de cel puțin trei decenii. Dar declinul economic s-a dovedit a fi o improbabilă epocă de aur pentru jocul cu tematică imobiliară dar și una plină de ironie.

Elizabeth J. Magie, cea care de fapt a inventat jocul, a primit brevetul în 1904 pentru acesta, joc pe care l-a conceput pentru a arăta relele capitalismului. Jocul a devenit popular în cercurile politice de stânga, timp de zeci de ani. O versiune a jocului a fost vândută în Atlantic City de Parker Brothers, la începutul anilor 30, în timpul marii crize, după care Monopoly a cunoscut adevăratul succes. De fapt, jocul a salvat compania de la un faliment sigur.

Succesul jocului Monopoly a mirat pe multă lume, cei mai mirați fiind chiar directorii companiei Parker Brothers. În condițiile în care bugetele familiilor erau sărăcite de criză iar managerii industriei jocurilor de masă considerau că și această afacere se va prăbuși împreună cu indicele industrial Dow Jones, succesul acestui joc a uimit pe toată lumea.

Jocurile de masă au oferit divertisment pentru bugete mici

Atunci ca și acum există multe motive pentru care astfel de jocuri de masă rămân un lucru pozitiv în încetinirea creșterilor economice. Jocurile de masă sunt relativ ieftine, reutilizabile și pot distra o gamă largă de categorii de vârstă. Un astfel de joc poate ține o familie ocupată pentru multe seri, ceea ce este un plus pentru bugetele care trebuie să se restrângă dramatic.

O altă teorie este aceea că oamenii nu au mai ieșit din cauza lipsei banilor drept care au rămas în case unde trebuiau să își umple timpul cu ceva iar acel ceva erau jocurile pecum Monopoly.

Edward Parker, nepotul unuia dintre fondatorii producătorului de jocuri Parker Brothers, a amintit cu mulți ani mai târziu că: „În timpul crizei, oamenii nu mai aveau bani pentru a ieși la spectacole... Așa că au rămas acasă și au jucat Monopoly”.

Jocul nu a oferit doar divertisment ieftin, dar a oferit și un elixir psihologic, după cum a mai spus Parker, a dat oamenilor „un sentiment de bogăție. Dar ceea au continuat să îl joace. Acesta apelează la natura competitivă a oamenilor ”.

Scrabble a fost inventat de un șomer plictisit

Scrabble a fost rodul minții lui Alfred Mosher Butts care a transformat un mai vechi joc care fusese creat tot de el și pe care îl numise Lexiko.

Plictiseala șomajului l-a ajutat pe Butts să pună la punct acest joc și să îi dea forma pe care o știm astăzi.

Nu doar acest fel de jocuri au înflorit în perioada crizei economice. Tot atunci au devenit extrem de populare jocuri de cărți precum bridge, canasta sau pinacle, care nu aveau nevoie decât de una sau două perechi de cărți.

Alte jocuri care s-au bucurat de succes au mai fost puzzle-urile, golful în miniatură dar și celebrul ”Nu te supăra frate”, un joc foarte cunoscut și în România.

Și criza financiară din 2008 a influențat piața jocurilor

După 70 de ani, o altă criză economică se abate asupra omenirii iar lumea jocurilor de masă cunoaște o nouă renaștere chiar dacă de această dată a existat concurența venită din partea jocurilor video.

Industria jucăriilor a cunoscut o scădere de 3 procente în 2008 însă vânzările jocurilor de masă au crescut cu 6% în același an.

Și atunci și acum, jocurile de masă oferă oamenilor posibilitatea de a evada din realitate, de a se distra cu bani puțini, unele dintre acestea oferind chiar iluzia unei realități paralele în care oamenii simt nevoia să se refugieze de greutățile cotidiene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stațiunea Mamaia, făcută praf din două vorbe de Mihai Tudose

Europarlamentarul Mihai Tudose, vicepreşedinte al PSD, a...

BNS reclamă inechitățile din sistemul fiscal

Blocul Naţional Sindical aduce în atenţia publicului...

Serviciile Starlink, afectate de furtuna solară

Starlink, divizia de sateliți a companiei SpaceX a lui...

Activiștii de mediu au atacat fabrica Tesla de lângă Berlin

Activiștii germani de mediu au declanșat un protest care...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Informațiii despre depozitele bancare, pensiile...

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Economia Chinei dă semne de redresare. Analiștii, precauți

Exporturile și importurile Chinei au înregistrat o...

Românii pot cumpăra din nou titluri Tezaur

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în...

Companiile europene se îndepărtează de China. Analiză

Este o realitate constatată de Camera de Comerț a UE în...

Atac la Google: OpenAI va dezvălui un motor de căutare

Evenimentul a fost programat pentru începuul săptămânii...

Nestlé: Investiție în ”economia albastră”

Compania a explicat despre ce este vorba.

Riscurile ”mascate” de pe piața mondială a zahărului

Despre piața zahărului se poate spune că este...


pixel