JPMorgan, sfat pentru investitori: Scăpați de acțiunile americane
Autor: Simona Haiduc | 09 aug 2022, 18:38
Care sunt explicațiile oferite de specialiștii băncii americane
Care sunt explicațiile oferite de specialiștii băncii americane
Experții băncii americane și-au formulat ultimele lor indicații pentru investitori. 

Potrivit JPMorgan, investitorii ar trebui să înceapă să se reorienteze de la acțiunile americane către materii prime, deoarece acțiunile au depășit alte active în creștere, pe fondul îndepărtării temerilor de recesiune, scrie Bloomberg.

Indicele S&P500, care include acțiunile celor mai mari 500 de companii americane în funcție de capitalizare, a crescut deja cu peste 13% de la minimul din iunie 2022, de 3.636,9 puncte. Indicele a închis la 4.140,06 puncte la închiderea ședinței de tranzacționare din 8 august. În același timp, indicele Bloomberg, care urmărește prețurile materiilor prime, de la prețul petrolului la cel al cuprului, a scăzut în această perioadă. Divergența de dinamică oferă investitorilor oportunitatea de a schimba compoziția activelor din portofoliu, a declarat Marko Kolanovic, strateg la JPMorgan.

O șansă bună pentru alte investiții 

JPMorgan nu se așteaptă la o prăbușire majoră a pieței americane de acțiuni pe termen scurt. Cea mai mare parte a veștilor proaste, inclusiv datele economice slabe, au fost deja încorporate în prețurile titlurilor de valoare, iar acțiunile vor încheia anul mult mai sus decât valorile actuale. Banca se așteaptă ca acțiunile să continue să crească în a doua jumătate a anului, ajutate de rapoartele pozitive ale companiilor. Cu toate acestea, ținând cont de recenta scădere a prețurilor pe piața materiilor prime, strategii consideră că situația actuală reprezintă o șansă bună pentru investițiile în mărfuri.

În cea mai mare parte a anului 2022, Marko Kolanovic a recomandat clienților să cumpere pe scădere în timpul unei vânzări de acțiuni, scrie publicația. "Datele economice din SUA sunt acum mai bune decât se așteptau, contribuind la reevaluarea riscului de recesiune de către participanții la piață", a spus banca. Cu toate acestea, având în vedere că mărfurile sunt în urma altor active de risc, experții consideră că este necesar să se investească acum pe piața materiilor prime.

Alt punct de vedere 

Previziunile JPMorgan diferă de așteptările experților de la alte bănci de investiții. Morgan Stanley și Bank of America se așteaptă ca un declin puternic al profiturilor corporative să afecteze negativ piața bursieră în următoarele câteva luni. Analistul Michael Hartnett de la Bank of America crede că minimele pentru indicele S&P 500 se află în apropiere de pragul de 3.600 de puncte, ceea ce înseamnă aproximativ 13% sub închiderea de luni.

Citește și Experții băncii JPMorgan confirmă: Criza gazelor va arunca zona euro în recesiune

În urmă cu mai puțin de o lună, experții aceleeași bănci americane

a avertizat în legătură cu o criză iminentă a gazului în zona euro. Economiștii băncii și-au revizuit în scădere previziuinile, noile lor proiecții venind să confirme, practic, avertismentele lansate, anterior, de FMI, de alte instituții internaționale, dar și de foarte, foarte mulți analiști. Conform noilor prognoze ale celor de la JPMorgan, se va înregistra o încetinire a creșterii PIB-ului din zona euro la 0,5% în acest trimestru, urmată de o contracție de 0,5% în ultimele trei luni ale acsestui ani și primele trei din 2023. Două trimestre consecutive de contracție reprezintă definiția tradițională a recesiunii.

"În noua noastră prognoză se pornește de la un preț al gazului de 150 de euro/MWh", a precizat banca în nota sa, adăugând că, în combinație cu tensiuni politice precum cele din Italia, acest lucru ar putea duce la o scădere de 2% a PIB-ului zonei euro.

Prețul ridicat al gazelor ar putea, de asemenea, să crească inflația globală cu 1,2 puncte procentuale pe termen scurt, deși aceasta ar urma să scadă din nou anul viitor din cauza reacției negative a economiei și să limiteze astfel ritmul de majorare a ratelor de către BCE.

"Ne așteptăm ca BCE să mai majoreze încă 50 de puncte de bază până la sfârșitul anului", a subliniat JPMorgan, reducând prognoza sa anterioară, care prevedea o majorare de 75 de puncte de bază în trei etape. "Ne așteptăm acum la 25 pb în septembrie și 25 pb în octombrie", a precizat banca americană, eliminând o nouă majorare de 25 pb anticipată pentru decembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crește numărul beneficiarilor de ajutor social

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim...

Salariile bugetarilor trebuie să fie publicate azi

Până azi, 30 septembrie, toate instituțiile statului sau...

Putin pune 112 miliarde de dolari într-o pușculiță secretă

Rusia va ascunde scopul a aproape un sfert din...

Crossuri externe