La Bruxelles se vrea o impozitare unificată în UE. Regulile Comisiei

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Taxă de minim 15% pentru companiile mulţinaţionale, adoptată la Summit-ul G20 de la Roma
Taxă de minim 15% pentru companiile mulţinaţionale, adoptată la Summit-ul G20 de la Roma
Comisia Europeană vrea să propună introducerea, din 2023, a unui sistem mai unificat de impozitare a companiilor din UE, în speranţa că aceste reguli, care în trecut nu au reuşit să strângă sprijinul necesar, au acum o şansă mai bună dacă vor urma soluţiilor globale care ar urma să fie propuse de OECD, transmite Agerpres.

Potrivit unor documente consultate de Reuters, Executivul comunitar va prezenta marţi un plan în acest sens, inclusiv o propunere şi alte măsuri pentru ajustarea modului de impozitare a companiilor din UE, în ideea de a-l face mai adecvat cu lumea modernă, în care afacerile sunt deseori transfrontaliere şi derulate via Internet.

În paralel, statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) ar urma să cadă de acord, în luna iunie, asupra unui set de reguli globale cu privire la taxarea multinaţionalelor precum Google, Amazon, Facebook, Apple sau Microsoft, precum şi un plan vizând un impozit minim pe profit la nivel global. Ideea OECD este să oprească guvernele să concureze între ele prin reducerea impozitelor şi atragerea de investiţii, astfel încât profiturile să poată fi taxate acolo unde sunt consumatori şi nu în locurile unde compania şi-a mutat sediul fiscal din motive de taxe reduse.

Comisia Europeană vrea să folosească acordul la nivelul OECD pentru a permite un set de reguli mai uniforme cu privire la impozitarea companiilor din cele 27 de state membre UE, unde în prezent există 27 de sisteme diferite de impozitare.

Citește și: Interes uriaș pentru RABLA ELECTROCASNICE. Câți români s-au înscris
Reuters susţine că Executivul comunitar ar urma să propună 'Business in Europe: Framework for Income Taxation', sau BEFIT, un set de reguli de taxare a corporaţiilor valabil pentru întreaga Uniune, care ar permite taxarea aceloraşi lucruri de-a lungul blocului comunitar şi alocarea veniturilor din taxe la nivel naţional între state UE potrivit unei formule de calcul.

Elementele importante care vor fi luate în calcul pentru viitoare formulă includ acordarea unei ponderi adecvate vânzărilor în funcţie de destinaţie şi cum să fie reflectată importanţa pieţei unde o multinaţională face afaceri. De asemenea, vor fi luate în calcul activele, inclusiv cele intangibile, şi munca pentru a asigura o distribuţie echilibrată a veniturilor din taxele pe companii de-a lungul ţărilor cu diferite profile economice, se mai arată în proiectul de comunicat.

Cu toate acestea, precedentele tentative ale Comisiei pentru modificarea regulilor de impozitare a companiilor din UE au eşuat. Stabilirea ratelor de impozitare este o prerogativă a parlamentelor naţionale, care o apără cu îndârjire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...


pixel