Știrile dimineții. Cele mai importante informații la început de zi
Adrian Negrescu spune că: ”Un lucru este sigur. După alegerile din SUA, va veni momentul decontului. Că va câștiga Trump, că va ieși Kamala, nici nu e atât de important atâta timp cât majoritatea experților se așteaptă ca economia americană să treacă printr-un moment de cumpănă. Nu puțini sunt cei care se așteaptă la o corecție destul de importantă pe bursa americană, după ,,steroizii’’ financiari din pandemie. Iar dacă piața americană va scădea, așteptați-vă la efecte semnificative inclusiv în România”
Analistul a arătat și că: ”În plus, inflația i-a lovit și pe ei puternic, dinamica consumului a fost afectată și, indiferent cine va ieși președinte, va trebui să găsească soluții la problema nivelului de trai în scădere și la vădita încetinire economică din ultimii doi ani”. a explicat expertul care a continuat spunâd că: ”Cum vor face asta? Probabil prin măsuri de restructurare a cheltuielilor publice și prin tipărire de bani. Ce va însemna asta pentru noi? Probabil încă un val de inflație, pentru că dacă americanii vor da din nou drumul la tiparnița de dolari, efectele le vom vedea în câteva luni și în economia europeană, care are legături puternice cu SUA. În cele din urmă, valul va ajunge și la noi, iar efectele le știm deja – prețurile mai mari vor tăia și mai mult din competitivitatea firmelor românești și din puterea de cumpărare a oamenilor. Probabil și anul viitor vom fi, în continuare, campioni europeni la inflație”.
Există și o veste bună
Aprecierile economistului nu sunt întrutotul negative, acesta a mai explicat pentru DCBusiness că: ”Vestea bună este că, indiferent de cine va ieși președinte – Trump sau Kamala, relațiile economice dintre SUA și România nu vor avea de suferit. Americanii au nevoie de un avanpost de stabilitate la granița cu Ucraina și, probabil, vor continua investițiile majore în infrastructura de securitate și, indirect, vor stimula UE să pistoneze pe dezvoltarea infrastructurii rutiere și feroviare de la graniță”.
Negrescu a mai arătat că: ”America, la fel ca și Bruxelles-ul, înțeleg poziția strategică a României, așa că vom avea numai de câștigat din această situație. Uitați-vă, de exemplu, la Autostrada Moldovei cât de repede se construiește, având în vedere interesul strategic al occidentalilor atât din prisma războiului cât mai ales al viitoarei reconstrucții a Ucrainei”.
Analistul și exprimat speranța că ”viitorii guvernanți să înțeleagă pe deplin oportunitățile și să fructifice la maxim această șansă nesperată de dezvoltare pentru România. Spuneam, recent, într-un studiu Frames, că România ar putea atrage investiții strategice de peste 50 de miliarde de euro în următorii ani dacă își va pune la punct o infrastructură de parcuri industriale, de hub-uri logistice și o legislație favorabilă investitorilor”.
Expertul a mai arătat că ”dincolo de interesele geostrategice, indiferent cine va fi președintele SUA, probabil vom putea călători fără viză în SUA, iar acest lucru va contribui la creșterea credibilității României în ochii investitorilor americani”.
Adrian Negrescu, păstrându-și tonul optimist a mai spus că?: ”Aș vrea să cred că, dincolo de infrastructură și vize, vom avea un președinte și un guvern capabili să dezvolte o campanie îndrăzneață de lobby în rândul investitorilor americani care să mizeze pe atuurile României și care să se transpună într-o reală investiție greenfield în țara noastră”.
În încheierea analizei, Adrian Negrescu a mai arătat că: ”Din păcate, în ultimii ani, americanii au ocolit România, focusați pe dezvoltarea afacerilor din Cehia, Slovacia și Polonia. Motivele țin de impredictibilitatea fiscală din țara noastră și de lipsa unei platforme de lobby capabile, cu adevărat, să scoată in evidență avantajele investiționale din țara noastră”, a conchis expertul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Din 8 noiembrie, Nvidia va lua...
Australia a anulat proiectul pentru un satelit militar...
Următoarele MacBook Pro sunt deja în plină pregătire și...
Un vechi vulcan norvegian ascunde cel mai mare zăcământ...
Cursul valutar rezultat din...
Europa trebuie să investească...
A fost semnat un acord menit să...
Berkshire Hathaway își reduce...
Ministerul Familiei,...
Multe firme germane preferă să aștepte clarificarea...
Începând de astăzi, românii pot...
Conform datelor INS, crește numărul turiștilor care...
O nouă facilitate pentru...
CEC Bank oferă credite de...
INS a dat publicității cifrele...