Legea pentru combaterea risipei alimentare. Ce obligații au companiile

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cumparaturi
Cumparaturi
Legea nr. 49/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2016 privind combaterea risipei alimentare intră în vigoare joi, 16 noiembrie, aducând o serie de schimbări semnificative în domeniu.

Până acum, măsurile prevăzute de lege pentru reducerea risipei alimentare erau facultative pentru operatorii economici. Noua lege le face obligatorii, introducând totodată și obligații pentru autoritățile și instituțiile implicate.

Măsuri obligatorii pentru firme

Stabilirea de obiective de reducere a risipei alimentare și a unui plan de acțiune pentru atingerea lor.

Evidența cantităților de produse alimentare donate către organizații caritabile sau cantine sociale.

Donarea surplusului de produse alimentare către organizații caritabile sau cantine sociale, cu anumite excepții.

Interzicerea comercializării produselor alimentare care nu respectă standardele de calitate, dar care sunt încă sigure pentru consum.

Informarea consumatorilor cu privire la risipa alimentară și la modalitățile de reducere a acesteia.

Obligații pentru autorități și instituții

Elaborarea și implementarea Strategiei naționale de combatere a risipei alimentare.

Sprijinirea operatorilor economici în implementarea măsurilor de reducere a risipei alimentare.

Realizarea de campanii de informare și educare a publicului cu privire la risipa alimentară.

Beneficiile combaterii risipei alimentare

Reducerea impactului negativ asupra mediului prin diminuarea cantității de deșeuri alimentare.

Creșterea eficienței utilizării resurselor și a securității alimentare.

Generarea de economii financiare pentru operatorii economici și pentru consumatori.

Risipa alimentară este o problemă globală cu consecințe negative majore. Conform statisticilor, aproximativ o treime din produsele alimentare produse la nivel global sunt risipite anual.

Intrarea în vigoare a Legii nr. 49/2024 este un pas important în combaterea risipei alimentare în România. Implementarea eficientă a acestei legi va contribui la reducerea semnificativă a risipei alimentare și la generarea de beneficii economice, sociale și de mediu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă
Veterinar / Foto: Freepik

Reglementări dure pentru farmaciile veterinare

Unitățile farmaceutice veterinare trebuie să respecte...

Foto: Freepik.com
Euro depășește dolarul / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com

pixel