Legea pentru combaterea risipei alimentare. Ce obligații au companiile

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cumparaturi
Cumparaturi
Legea nr. 49/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2016 privind combaterea risipei alimentare intră în vigoare joi, 16 noiembrie, aducând o serie de schimbări semnificative în domeniu.

Până acum, măsurile prevăzute de lege pentru reducerea risipei alimentare erau facultative pentru operatorii economici. Noua lege le face obligatorii, introducând totodată și obligații pentru autoritățile și instituțiile implicate.

Măsuri obligatorii pentru firme

Stabilirea de obiective de reducere a risipei alimentare și a unui plan de acțiune pentru atingerea lor.

Evidența cantităților de produse alimentare donate către organizații caritabile sau cantine sociale.

Donarea surplusului de produse alimentare către organizații caritabile sau cantine sociale, cu anumite excepții.

Interzicerea comercializării produselor alimentare care nu respectă standardele de calitate, dar care sunt încă sigure pentru consum.

Informarea consumatorilor cu privire la risipa alimentară și la modalitățile de reducere a acesteia.

Obligații pentru autorități și instituții

Elaborarea și implementarea Strategiei naționale de combatere a risipei alimentare.

Sprijinirea operatorilor economici în implementarea măsurilor de reducere a risipei alimentare.

Realizarea de campanii de informare și educare a publicului cu privire la risipa alimentară.

Beneficiile combaterii risipei alimentare

Reducerea impactului negativ asupra mediului prin diminuarea cantității de deșeuri alimentare.

Creșterea eficienței utilizării resurselor și a securității alimentare.

Generarea de economii financiare pentru operatorii economici și pentru consumatori.

Risipa alimentară este o problemă globală cu consecințe negative majore. Conform statisticilor, aproximativ o treime din produsele alimentare produse la nivel global sunt risipite anual.

Intrarea în vigoare a Legii nr. 49/2024 este un pas important în combaterea risipei alimentare în România. Implementarea eficientă a acestei legi va contribui la reducerea semnificativă a risipei alimentare și la generarea de beneficii economice, sociale și de mediu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel