Legea speculei. Bogdan Chirițoiu: ”Nu o să fie lucrurile albe şi negre”

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Bogdan Chiriţoiu / Foto: Oana Pavelescu
Bogdan Chiriţoiu / Foto: Oana Pavelescu
Legea speculei este de inspiraţie americană, acolo existând legislaţie din perioada Războiului Rece, a declarat, luni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

"Există proiectul de ordonanţă, este pe site-ul MFP-ului. Din păcate nu avem în Europa, nu am găsit surse de inspiraţie în Europa. În general, ţările europene nu sunt atât de bine echipate pe zona asta. Deci, ne-am inspirat de la americani, care au o legislaţie veche, da, din perioada Războiului Rece. Au prevederi de genul acesta. Deci, de acolo am preluat anumite idei şi am spus: domnule, în situaţii excepţionale, deci nu în orice situaţii, într-o situaţie de criză, unde pot să apară probleme, dacă comercianţii speculează - ce înseamnă asta? cresc preţurile peste nivelul lor obişnuit şi acceptabil, dacă fac stocuri mari în loc să vândă, acumulează produsele alea ca să le vândă mai târziu mai scump, dacă îşi limitează producţia, deci în loc să producă la capacitate normală, iarăşi restrâng producţia ca să genereze o creştere a preţului ca să vândă mai mult ulterior, deci în situaţii de genul acesta vom spune că e speculă şi vom aplica sancţiuni", a spus Chiriţoiu, la ieşirea de la Comisia economică, industrii şi servicii din Senat, unde a fost prezentată analiza "Raport asupra investigaţiilor derulate şi sancţiunilor aplicate de către Consiliul Concurenţei din anul 2019 până în prezent".

El a menţionat că ideea unei Legi a speculei a apărut din perioada pandemiei.

"Pot să spun că a crescut cererea pentru măşti. Până la un punct e normal să crească preţul, dacă creşte cererea. E normal să se dubleze, să se tripleze sau crească de 10 ori? Despre genul acesta de situaţii vorbim. Când avem nişte creşteri peste ceea ce ar rezulta din simpla creştere a cererii. Că va fi dificil de probat, da. Nu o să fie lucrurile albe şi negre după cum şi Legea Concurenţei nu e alb şi negru. Şi dacă citiţi şi articolele din Legea Concurenţei şi ele sunt destul de generale şi în spatele lor există o droaie de legislaţie secundară, există decizii de instanţă. Deci, se creează în timp mecanismul acesta de aplicare a legii. Nu o să putem pune negru pe alb, paragraf pentru fiecare situaţie care poate să apară în viaţă", a afirmat Bogdan Chiriţoiu.

Citește și Bogdan Chirieac: Consiliul Concurenței, încă o instituție care ”funcționează”

În ceea ce privește prețurile la carburanți, șeful Consiliului Concurenței a declarat că sunt mai mici decât media din UE. 

"Ne uităm la datele pe care le dă Eurostat-ul. Comparăm preţurile fără taxe, deci preţurile practicate de companiile din România fără contribuţia statului, fără taxe, comparăm preţurile acestea cu media europeană. Şi în general când vedem, acum câţiva ani eram la medie şi peste medie, în momentul de faţă suntem la 3-5% sub media europeană. Deci, din punctul acesta de vedere nu par să stea mai rău în România decât stau în restul ţărilor europene. În rest, desigur, am derulat controalele respective împreună sau am participat la controalele ANPC-ului şi ANAF-ului. ANPC are o serie de probleme punctuale în unele benzinării. Au prezentat rezultatele lor, noi ne uităm la ansamblu, la ceea ce fac companiile, dar nu ne uităm la o staţie de benzină, ci la comportamentul companiilor. Nu am acum un rezultat pe care să vi-l pot comunica... Momentan monitorizăm piaţa, strângem date, nu am aplicat o sancţiune", a declarat Bogdan Chiriţoiu, la ieşirea de la Comisia economică, industrii şi servicii din Senat unde a fost prezentată analiza "Raport asupra investigaţiilor derulate şi sancţiunilor aplicate de către Consiliul Concurenţei din anul 2019 până în prezent".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Foto ilustrativ: Freepik.com
În magazin / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Surpriză pe piața valutară: dolarul cade, aurul urcă!

BNR a publicat vineri, 11 aprilie 2025, cursul valutar...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Donald Trump
Foto: Freepik.com

SUA şi Rusia discută, la Moscova, soarta Ucrainei

Mesagerul lui Trump la Kremlin: Steve Witkoff negociază...

Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
București / Foto: Freepik
Pensionari
Reciclare
Investitorii fug de dolar și obligațiuni americane / Foto: Freepik
Ursula von der Leyen
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Foto: Freepik.com
Donald Trump
Hidroelectrica / FOTO: https://www.facebook.com/hidroelectricaoficial/

pixel