Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Proiectul de lege adoptat marţi de deputaţii francezi reprezintă prima transpunere într-o legislaţie naţională a articolului 15 al directivei europene privind drepturile de autor, aprobată la sfârşitul lui martie a.c. de Parlamentul European.
"Putem fi mândri de faptul că am devenit prima ţară din Europa care transpune" această parte a directivei, a subliniat ministrul culturii, Franck Riester, salutând "un text absolut esenţial pentru democraţia noastră şi pentru supravieţuirea unei prese libere şi independente".
Crearea respectivului drept conex ar urma să permită editorilor din media, cum este şi Agenţia France Presse, să fie remuneraţi mai bine la refolosirea online a producţiei lor de "agregatori de informaţie" ca Google News sau reţele sociale ca Facebook.
Textul adoptat exclude însă "hiperlinkurile, cuvintele izolate şi extrasele foarte scurte dintr-o publicaţie de presă" de sub protecţia acestui drept conex, a cărui durată este stabilită la doi ani, în conformitate cu directiva UE.
Adoptarea proiectului deschide calea negocierilor cu privire, între altele, la modalităţile de remunerare şi alegerea societăţii care va fi responsabilă de colectarea şi gestionarea fondurilor.
Comisia Europeană vrea piaţa unică digitală. Care sunt facilitățile
"Suma remuneraţiei va trebui să ţină cont de elemente ca investiţiile umane, materiale şi financiare realizate" de editori şi agenţii de presă, precum şi de "contribuţia lor la informarea politică şi generală", se precizează în textul legii, care vizează favorizarea calităţii şi nu a audienţei.
Jurnaliştii profesionişti şi alţi autori de opere publicate (inclusiv fotografii şi videograme) vor avea la rândul lor dreptul la "o parte adecvată şi echitabilă" din remuneraţie, se menţionează în text.
Florence Braka, directoarea generală a Federaţiei franceze a agenţiilor de presă, a explicat pentru France Presse că este vorba de "încununarea unei munci de trei ani", în contextul în care "producţia de informaţii costă scump, iar conţinuturile, mai ales fotografiile, sunt furate de platforme".
La rândul său, Bruno Hocquart de Turtot, reprezentantul Alianţei presei de informaţii politice şi generale, din care fac parte majoritatea publicaţiilor din presa scrisă, a salutat faptul că "munca editorilor de presă şi a jurnaliştilor va fi în sfârşit remunerată, în loc să fie furată într-o veselie de GAFA" (Google, Apple, Facebook, Amazon).
În ce o priveşte, Asociaţia franceză a serviciilor de internet comunitar (ASIC), dintre care fac parte şi Google şi Facebook, a evidenţiat într-un comunicat "excepţiile" consacrate de parlament de la lege "pentru protecţia liberei circulaţii a informaţiilor şi a liberei alegeri a editorilor şi actorilor din sfera digitală".
Comunicatul ASIC menţionează pe de altă parte că, deşi,"în pofida temerilor, legea nu creează obligaţia remunerării sistematice pentru fiecare hiperlink", ea "nu clarifică ce trebuie înţeles prin 'extrase foarte scurte' dintr-o publicaţie de presă".
Ţările membre ale UE au termen până la 17 aprilie 2021 să transpună directiva europeană privind dreptul de autor în legislaţiile naţionale, mai aminteşte AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Favoriți în sondaje,...
România, în fruntea producției...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...