Litigiul Roșia Montană: Cum s-a ajuns la această situație. Profesorul Mircea Coșea are o ipoteză
Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
Aur / sursa foto: Freepik.com / @ Rhjphotoandilustration
Aur / sursa foto: Freepik.com / @ Rhjphotoandilustration
Scandalul legat de Roșia Montană este notoriu deja de peste 10 ani de zile, timp în care Guvernul a blocat dreptul de exploatare a companiei canadiene Gabriel Resources, iar drept urmare compania minieră a acționat în instanță statul român. Un proces îndelungat care pare să se termine favorabil, dar nu pentru noi.

Culmea este că, în ciuda acestei situații nefaste, tot poporul român va urma să plătească despăgubirile în valoare de cel puțin două miliarde de dolari. Touși, la întrebarea ”Cum s-a ajuns la această situațe?” tot nu există un răspuns elocvent.

Profesorul de economie Mircea Coșea are câteva bănuieli în acest sens pe care le-a expus sâmbătă într-o intervenție pe postul de televiziune Antena 3:

”România este un stat caracterizat prin mediocritate, nu suntem nici buni, nici răi. Avem o creștere economică, dar nu apărem cu ceva ca fiind excepțional. În această mediocritate se înscrie și conducerea politicii economice din România din 1990 și până acum, mai ales cu o anumită tentă după 2000, când politizarea a fost la ordinea zilei. Au intrat în sistemele de decizie economică oameni care nu aveau pregătirea necesară și care nu cunoșteau ceva, anume disciplina riscului.”

Profesorul Mircea Coșea este de părere că tocmai aceste lacune ale oamenilor politici se află și la rădăcina problemei pe care o vedem în cazul Roșia Montană. Pe scurt, spune el, suntem constrânși de lipsa de experiență în negocieri de asemenea proporții.

”Cei care au intrat în astfel de afaceri cu oameni foarte bine puși la punct, versați în afaceri de talie mondială, nu aveau calibrul ca să lucreze cu ei. Am făcut acum un colectiv ca să rezolve ce? Este prea târziu. De ce nu s-a făcut asta de dinainte? Pentru că nu se cunoștea ceea ce înseamnă să intri într-o relație de mari proporții. Noi suntem într-o lume provincială din punctul de vedere al marelui business. Astfel, noi pierdem întotdeauna niște lucruri pe care ar trebui să le câștigăm.

Avem pierderi la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) despre care nu discutăm, sunt pierderi zilnice pe care le plătim din bugetul țării, adică tot noi. La Roșia Montană este discutată doar problema aurului, acolo sunt pământuri rare, am fi avut o competiție extraordinară între China și România dar s-a dus, am terminat cu asta. (...)  Nu sunt de acord cu poziția care s-a luat acum de domnul prim-ministru și alți consilieri și anume – plătim și asta e -, în condițiile actuale chiar si dacă pierdem un leu e păcat, pentru că acel leu poate să meargă acolo unde este nevoie, la pensii sau oriunde altundeva”, a conchis Mircea Coșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Conducerea Poștei Române s-a baricadat de teama unui protest

Blocul Sindical Național a organizat joi, 22 februarie,...

Scutirea de la impozitare a unor vehicule se modifică

La ora actuală, Codul Fiscal acordă scutiri de impozit...

Alimente cu preț redus. Obligații noi pentru retaileri

Românii aruncă la gunoi anual 2,5 milioane de tone de...

Nouă OUG pentru consumatorii vulnerabili de energie

Guvernul urmează să aprobe în ședința de joi, 22...

Ministrul Mediului anunță când vor începe programele Rabla

Mircea Fechet a oferit explicațiile necesare. Ce spune...

Impozit minim global. Cine și de ce va plăti această taxă

Impozitul minim global a intrat în vigoare în România la...

Vocea românilor. Cât costă mâncarea pentru o zi VIDEO

Costul vieții în România este o temă care preocupă mulți...

De ce renunță românii la produsele ECO

Mai mult de jumătate din consumatorii de produse ECO au...

Creștere de 20,5% a afacerilor din comerţul cu autovehicule

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu...


pixel