Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Culmea este că, în ciuda acestei situații nefaste, tot poporul român va urma să plătească despăgubirile în valoare de cel puțin două miliarde de dolari. Touși, la întrebarea ”Cum s-a ajuns la această situațe?” tot nu există un răspuns elocvent.
Profesorul de economie Mircea Coșea are câteva bănuieli în acest sens pe care le-a expus sâmbătă într-o intervenție pe postul de televiziune Antena 3:
”România este un stat caracterizat prin mediocritate, nu suntem nici buni, nici răi. Avem o creștere economică, dar nu apărem cu ceva ca fiind excepțional. În această mediocritate se înscrie și conducerea politicii economice din România din 1990 și până acum, mai ales cu o anumită tentă după 2000, când politizarea a fost la ordinea zilei. Au intrat în sistemele de decizie economică oameni care nu aveau pregătirea necesară și care nu cunoșteau ceva, anume disciplina riscului.”
Profesorul Mircea Coșea este de părere că tocmai aceste lacune ale oamenilor politici se află și la rădăcina problemei pe care o vedem în cazul Roșia Montană. Pe scurt, spune el, suntem constrânși de lipsa de experiență în negocieri de asemenea proporții.
”Cei care au intrat în astfel de afaceri cu oameni foarte bine puși la punct, versați în afaceri de talie mondială, nu aveau calibrul ca să lucreze cu ei. Am făcut acum un colectiv ca să rezolve ce? Este prea târziu. De ce nu s-a făcut asta de dinainte? Pentru că nu se cunoștea ceea ce înseamnă să intri într-o relație de mari proporții. Noi suntem într-o lume provincială din punctul de vedere al marelui business. Astfel, noi pierdem întotdeauna niște lucruri pe care ar trebui să le câștigăm.
Avem pierderi la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) despre care nu discutăm, sunt pierderi zilnice pe care le plătim din bugetul țării, adică tot noi. La Roșia Montană este discutată doar problema aurului, acolo sunt pământuri rare, am fi avut o competiție extraordinară între China și România dar s-a dus, am terminat cu asta. (...) Nu sunt de acord cu poziția care s-a luat acum de domnul prim-ministru și alți consilieri și anume – plătim și asta e -, în condițiile actuale chiar si dacă pierdem un leu e păcat, pentru că acel leu poate să meargă acolo unde este nevoie, la pensii sau oriunde altundeva”, a conchis Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...