De mare viitor, aceste metale rare promit celor care le dețin, venituri frumoase. România are asemenea comori, dar le are degeaba, pentru că nu face nimic. Spre deosebire de alte țări, care se zbat și se agită. Cum este și cazul vecinilor noștri sârbi.
La câteva zile după ce guvernul de la Belgrad a autorizat reluarea operațiunilor de exploatare a unui proiect de extracție a litiului de către grupul australian Rio Tinto. Este un dosar mai vechi, destul de controversat, lăsat să zacă prin sertare în așteptarea unui moment mai bun care, iată a venit se pare.
Un parteneriat strategic
Pentru că, așa cum reiese din declarațiile autorităților sârbe, negocierile cu compania australiană nu au încetat, discuțiile devenind tot mai categorice pe măsură ce importanța litiului a crescut în special în Europa, care încearcă să scape de dependența de China pe acest palier. Acum, mina din Serbia, care deține unele dintre cele mai mari rezerve de litiu din Europa, își va redeschide porțile.
Pe acest fundal, miercuri s-a anunțat că Belgradul va primi, vineri, vizita cancelarului german Olaf Scholz, care va fi primit inclusiv de președintele Aleksandar Vucic, având înscrisă pe agenda discuțiilor în primul rând materiile prime critice.
Scholz urmează să participe, alături de vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, la un summit dedicat acestor materii prime critice și în cadrul căruia Serbia va semna un memorandum de înțelegere cu Uniunea Europeană privind un parteneriat strategic ce vizează materii prime durabile, lanțuri de aprovizionare cu baterii și mașini electrice.
90% in nevoile actuale de litiu ale Europei
„Acesta este un proiect pentru exploatarea durabilă a litiului în Serbia. În general, este vorba despre dezvoltarea în continuare a unui program european de materii prime și reducerea riscurilor legate de sursele de materii prime”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german.
Dacă va fi dezvoltat, proiectul de litiu Jadar de 2,4 miliarde de dolari din vestul Serbiei ar putea satisface 90% din nevoile actuale de litiu ale Europei și ar putea contribui la transformarea companiei într-un producător de frunte de litiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...