Localitățile din România unde facturile la gaz și la curent sunt la jumătate din preț

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Oamenii din zona Munțiilor Apuseni și Delta Dunării ar trebui să primească facturi la energie cu 50% mai ieftine. O lege din 1996 prevede acest lucru.  

O lege veche de 26 de ani prevede ca oamenii care trăiesc în zona Munților Apuseni sau în Delta Dunării să plătească facturile la curent și gaze la jumătate.

Deși legea a fost promulgată în 1996, mulți locuitori nici măcar nu știu de existența ei, iar majoritatea nu au văzut vreodată o compensare la factură.

"Am adresat o scrisoare primului ministru, Guvernului României, ministrului de Resort, fiindcă nu putem să tratăm cu superficialitate o lege. Dacă este lege ca să reducem energia cu 50 % trebuie să o respectăm", a declarat președintele Consiliul Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, potrivit Antena3.

Oamenii spun că ar fi bucuroși dacă ar primi această compensare cu 50% pentru că i-ar ajuta în aceste vremuri în care se înregistrează scumpiri la majoritatea produselor.

Italia nu va mai utiliza prețul european de referință la gaze în calculul facturilor

Uniunea Europeană se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii şi există semnale că statele membre nu răspund în mod unitar la această criză, transmite Bloomberg.

Preţurile şi expunerea pe livrările de gaze din Rusia diferă de la o ţară la alta însă acest decalaj ar putea să se adâncească după ce autorităţile italiene au anunţat luni o serie de modificări cu privire la modul de calcul al facturilor consumatorilor. Începând din octombrie, facturile nu vor mai fi calculate pe baza preţului european de referinţă la gaze, care este stabilit la hub-ul Title Transfer Facility din Ţările de Jos, ci vor fi legate în schimb de preţul prevăzut în contractele de gaze din Italia, a anunţat luni Autoritatea de reglementare în energie din Italia (ARERA).

Această decizie surprinzătoare ar putea da naştere la aşteptări, sau cel puţin la speranţe, că preţul pentru cele două contracte de gaze ar putea fi decuplat, susţin analiştii de la Citigroup Inc. Umplerea rapidă a depozitelor de gaze din Italia pe parcursul luni iulie, şi posibilitatea unor noi injecţii în depozite pe parcusul lunii august, ar putea crea o situaţie, temporară, de supra-aprovizionare cu gaze în Italia. O astfel de situaţie "ar duce la îmbunătăţirea semnificativă a perspectivelor cu privire la situaţia de la iarnă din Italia şi astfel ar crea volatilitate în cazul preţurilor la gaze în Italia", susţin analiştii.

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mașini în parcare / Foto: Unsplash
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Donald Trump
Dolari

Dolarul, incapabil să reziste pe o linie de plutire

Dolarul a scăzut luni, în absența unor schimbări reale...

La bursă / FOTO: Freepik

Materii prime: Petrolul evoluează împotriva curentului

Un tur de orizont al pieței materiilor prime, pentru a...

Satelit / FOTO: Freepik
Vapoare / Foto: Freepik
Freepik.com
Joseph Stiglitz
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Blackout. Spania a decretat stare de urgenţă

Stare de urgenţă în Spania.

Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Foto: Freepik.com
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Foto: Mihai Ciobanu
Foto: REUTERS
Haos pe străzile din Spania
Foto: Freepik.com
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Birou gol / FOTO: Facebook
Rabla 2023. Foto: Pexels.com
 Blackout
Lucrători pe linii de înaltă tensiune / Foto: Freepik

pixel