Locuințe sociale din bani europeni în Spania. 'Locuinţele ar trebui să înceteze să mai fie un lux'
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Premierul Spaniei a făcut anunțul
Premierul Spaniei a făcut anunțul
Spania va direcţiona un miliard de euro din fondurile de care va beneficia în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă pentru locuinţe sociale, a anunţat miercuri Guvernul de la Madrid, precizând că va utiliza în principal activele imobiliare deţinute de banca de rebuturi Sareb.

Supervizată de Ministerele Economiei şi Transporturilor, Sareb va pune la dispoziţia autorităţilor locale aproximativ 15.000 de locuinţe, în timp ce Fondul de locuinţe sociale va pune la dispoziţie alte 12.000 de proprietăţi imobiliare pentru persoanele fizice şi familiile care îndeplinesc criteriile necesare.

"Locuinţele ar trebui să înceteze să mai fie un lux sau o sursă de stres şi îngrijorare. Atât pentru oamenii în situaţii de vulnerabilitate cât şi pentru cei care trăiesc în zone unde chiriile au explodat", a declarat miercuri premierul spaniol Pedro Sanchez.

Coaliţia guvernamentală de stângă din Spania a făcut din locuinţele accesibile o prioritate politică, chiar dacă criza economică provocată de pandemie precum şi tensiunile în interiorul coaliţiei cu privire la dacă şi cum să reglementeze piaţa chiriilor au complicat situaţia.

Ministerul Transportului elaborează o lege pentru a reforma piaţa imobiliară din Spania dar propunerea s-a lovit de un obstacol săptămâna trecută pe fondul tensiunilor dintre partidul socialist al premierului Sanchez şi partenerul de coaliţie Podemos. Acesta din urmă a cerut ca toate noile clădiri să aibă obligatoriu şi locuinţe sociale.

În condiţiile în care, potrivit OECD, locuinţele sociale reprezintă mai puţin de 2% din totalul locuinţelor, Spania este în urma altor state europene precum Marea Britanie, Franţa sau Italia, unde locuinţele subvenţionate reprezintă 17%, 14% şi respectiv 4% din stocul de locuinţe existent în fiecare din cele trei ţări.

În următorii ani, Spania ar urma să primească până la 140 de miliarde de euro de la Mecanismul de redresare şi rezilienţă, iar aproximativ jumătate din fonduri le de la UE ar urma să vină sub formă de granturi, în cadrul strategiei Bruxelles-ului de a scoate economiile europene din criza provocată de coronavirus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel