Lovitură dură pentru românii cu credite! Indicele IRCC a atins un nivel record
Autor: Antonia Popescu | 30 sep 2022, 11:54
Lovitură dură pentru românii cu credite! Indicele IRCC a atins un nivel record
Lovitură dură pentru românii cu credite! Indicele IRCC a atins un nivel record
IRCC a ajuns astăzi la un nivel record. Valoarea acestuia aproape că s-a dublat de la ultima cotație, care era de 2,65%. Astăzi, valoarea acestuia este de 4,06%.

Un sfert dintre românii cu credite în lei primesc astfel o veste proastă. Creditele vor crește semnificativ. Iar analiștii economici se așteaptă ca anul următor IRCC să se apropie de pragul de 8%. 

Banca Națională Română a actualizat indicele IRCC în urmă cu doar câteva minute, indice pe care 450 de mii de români îl au pentru calcularea creditelor, adică aproape un sfert din totalul românilor cu credite. 

Indicele a crescut astăzi de la 2,65% la 4,06%, însă asta nu este tot. Analiștii susțin că, anul următor, IRCC ar putea urma tendința de creștere a indicelui ROBOR, ceea ce ar însemna un indice IRCC de 8%. 

De exemplu, pentru un credit în valoare de 250.000 de lei, luat pentru o perioadă de 30 de ani, rata calculată cu indicele IRCC de 4,06% este de 1.758 de lei. Dacă indicele IRCC va ajunge la pragul de 8%, atunci rata ar ajunge la 2476 de lei, deci cu 718 lei mai mult decât în prezent. 

Singura variantă rămasă pentru românii care au credite este trecerea la dobândă fixă care ar însemna o rată de 2210 lei și pe care o recomandă analiștii, însă nu și specialiștii de la Banca Națională pentru că, spun ei, indicii variabili vor scădea odată cu inflația iar cei care au trecut la dobândă fixă vor rămâne cu rate mari pentru o perioadă de 5 sau 10 ani. 

România cere împrumut de 4 miliarde de € de la Banca Europeană de Investiții

România a solicitat oficial Băncii Europene de Investiţii (BEI) o cofinanţare de 4 miliarde de euro necesară pentru asigurarea implementării unor investiţii din sectoarele transporturi şi sănătate, finanţate prin Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă şi POS 2021 - 2027.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, remis AGRPRES, Adrian Câciu, ministrul de resort, a avut luni o întrevedere cu Christian Kettel Thomsen, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii. Cu această ocazie i-a înmânat reprezentantului BEI solicitarea României pentru o asistenţă financiară rambursabilă din partea BEI de până la 4 miliarde euro, necesară în anii următori pentru asigurarea implementării, în bune condiţii, a unor investiţii din sectoarele transporturi şi sănătate, finanţate prin Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă şi POS 2021 - 2027.

"De-a lungul timpului, sprijinul acordat României de către Grupul BEI a fost consistent şi bine echilibrat, orientat atât către sectorul public, cât şi către sectorul privat. Disponibilitatea Băncii de a acorda României, alături de expertiză, şi un sprijin financiar substanţial pentru infrastructura de transport şi sănătate întăreşte rolul BEI de partener cheie al autorităţilor române în accelerarea implementării investiţiilor cu rol multiplicator în economie şi în valorificarea fondurilor puse la dispoziţie de Comisia Europeană", a subliniat Adrian Câciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Importul de gaze al României, în scădere semnificativă

Importul de gaze al României este în scădere, reiese din...

Un bogat om de afaceru rus, arestat la Londra

Un rus, în vârstă de 58 de ani a cărui identitate nu a...

Ungaria a fost scutită de plafonarea preţului la petrol

Ungaria a fost scutită de aplicarea plafonării preţului...

Vești bune de la OPEC+ în privința producției de petrol

Alianța OPEC+ a decis să mențină producția la nivelurile...

Rafinăria Lukoil din Italia nu va fi naționalizată

Cea mai mare rafinărie din Italia, amplasată în Sicilia...

Microsoft avertizează asupra intențiilor Moscovei

Moscova își va intensifica eforturile cibernetice pentru...

Dosarul electronic de sănătate. Cum se poate accesa

Dosarul electronic de sănătate este accesibil pentru...

România a început de azi exportul de gaze către Moldova

România a început sâmbătă la orele prânzului exportul de...

Cum reușesc rușii să plece în vacanțe în Thailanda

Destinația favorită pentru rușii dornici să plece în...

Schengen. Olanda se opune aderăriii Bulgariei

Săptămâna viitoare, Olanda va bloca cererea Bulgariei de...

Obținerea cazierului judiciar se simplifică substanțial

Obținerea certificatului de cazier judiciar se...

Crossuri externe