Lovitură dură pentru românii cu credite! Indicele IRCC a atins un nivel record
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
 Bogdan Chirieac, despre pensiile speciale: Ne învârtim în jurul cozii, nimeni nu vrea să abordeze în mod real problema
Bogdan Chirieac, despre pensiile speciale: Ne învârtim în jurul cozii, nimeni nu vrea să abordeze în mod real problema
IRCC a ajuns astăzi la un nivel record. Valoarea acestuia aproape că s-a dublat de la ultima cotație, care era de 2,65%. Astăzi, valoarea acestuia este de 4,06%.

Un sfert dintre românii cu credite în lei primesc astfel o veste proastă. Creditele vor crește semnificativ. Iar analiștii economici se așteaptă ca anul următor IRCC să se apropie de pragul de 8%. 

Banca Națională Română a actualizat indicele IRCC în urmă cu doar câteva minute, indice pe care 450 de mii de români îl au pentru calcularea creditelor, adică aproape un sfert din totalul românilor cu credite. 

Indicele a crescut astăzi de la 2,65% la 4,06%, însă asta nu este tot. Analiștii susțin că, anul următor, IRCC ar putea urma tendința de creștere a indicelui ROBOR, ceea ce ar însemna un indice IRCC de 8%. 

De exemplu, pentru un credit în valoare de 250.000 de lei, luat pentru o perioadă de 30 de ani, rata calculată cu indicele IRCC de 4,06% este de 1.758 de lei. Dacă indicele IRCC va ajunge la pragul de 8%, atunci rata ar ajunge la 2476 de lei, deci cu 718 lei mai mult decât în prezent. 

Singura variantă rămasă pentru românii care au credite este trecerea la dobândă fixă care ar însemna o rată de 2210 lei și pe care o recomandă analiștii, însă nu și specialiștii de la Banca Națională pentru că, spun ei, indicii variabili vor scădea odată cu inflația iar cei care au trecut la dobândă fixă vor rămâne cu rate mari pentru o perioadă de 5 sau 10 ani. 

România cere împrumut de 4 miliarde de € de la Banca Europeană de Investiții

România a solicitat oficial Băncii Europene de Investiţii (BEI) o cofinanţare de 4 miliarde de euro necesară pentru asigurarea implementării unor investiţii din sectoarele transporturi şi sănătate, finanţate prin Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă şi POS 2021 - 2027.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, remis AGRPRES, Adrian Câciu, ministrul de resort, a avut luni o întrevedere cu Christian Kettel Thomsen, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii. Cu această ocazie i-a înmânat reprezentantului BEI solicitarea României pentru o asistenţă financiară rambursabilă din partea BEI de până la 4 miliarde euro, necesară în anii următori pentru asigurarea implementării, în bune condiţii, a unor investiţii din sectoarele transporturi şi sănătate, finanţate prin Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă şi POS 2021 - 2027.

"De-a lungul timpului, sprijinul acordat României de către Grupul BEI a fost consistent şi bine echilibrat, orientat atât către sectorul public, cât şi către sectorul privat. Disponibilitatea Băncii de a acorda României, alături de expertiză, şi un sprijin financiar substanţial pentru infrastructura de transport şi sănătate întăreşte rolul BEI de partener cheie al autorităţilor române în accelerarea implementării investiţiilor cu rol multiplicator în economie şi în valorificarea fondurilor puse la dispoziţie de Comisia Europeană", a subliniat Adrian Câciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.


pixel