MAE, dat în judecată, suspendă concursul pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Concursul pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României a fost suspendat, potrivit unei decizii a Curții de Apel Cluj, după ce un candidat a chemat în judecată MAE pentru că cere cunoașterea a două sau mai multe limbi străine, din care una trebuie să fie engleza sau franceza.

„La data de 23 martie 2021 Ministerul Afacerilor Externe a lansat concursul pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României, conform anunțului publicat pe site-ul instituției. Cu acel prilej, au fost scoase la concurs 120 de posturi pentru funcții diplomatice și consulare. Până la acest moment concursul a ajuns în etapa desfășurării testului-grilă (27 mai) și anunțării rezultatelor acestuia (4 iunie). În Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursurilor pentru admiterea în Corpul diplomatic și consular al României este menționată cerința de cunoaștere a două sau mai multe limbi străine, din care una trebuie să fie limba engleză sau limba franceză. În acest sens, MAE menționează că în Legea nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic și consular al României, cu modificările ulterioare, este prevăzută cerința minimă obligatorie de a cunoaște cel puțin o limbă străină, prevăzută în art. 17 alineat 1 lit. e), iar, astfel, cerința din Regulament implementează/transpune textul prevăzut de Statut”, precizează MAE.

Potrivit sursei citate, necesitatea cunoașterii a două sau mai multe limbi străine, dintre care una să fie limba engleză sau limba franceză, reprezintă un criteriu de selecție ce a fost aplicat de către Ministerul Afacerilor Externe încă din anul 2003 pentru concursurile de admitere în Corpul diplomatic și consular al României, prin Regulamentele de concurs specifice, și se raportează la nevoile instituționale specifice ale MAE.

Cum pot românii să-și crească șansele pentru a intra în SUA

„Această condiție este fundamentată pe necesitatea deținerii de către persoanele ce urmează să exercite profesia de diplomat a unor competențe de comunicare fluentă în mai multe limbi străine, dintre care, obligatoriu, cel puțin una dintre principalele limbi de lucru folosite în cadrul UE și NATO și al altor foruri internaționale și vorbite în cele mai multe domenii de activitate din lume. Fără cunoașterea avansată a două sau mai multe limbi străine, dintre care una să fie engleza sau franceza, este foarte dificil ca un diplomat să își poată desfășura în mod eficient și profesionist activitățile curente, atât în Centrala MAE, cât și în Serviciul Exterior. Acest criteriu de selecție este folosit de majoritatea serviciilor diplomatice la nivel global”, potrivit comunicatului de presă.

Ministerul Afacerilor Externe a fost chemat în judecată de o persoană care a invocat lipsa de legalitate a condiționărilor privind cunoașterea a două sau mai multe limbi străine, din care una trebuie să fie limba engleză sau limba franceză, și, în consecință, a solicitat suspendarea procedurilor de concurs aflate în derulare.

„La data de 7 iunie 2021, instanța a pronunțat o hotărâre în acest dosar, în urma căreia este necesar să fie luate, până la pronunțarea instanței de fond, măsuri pentru suspendarea procedurilor de concurs de admitere în Corpul diplomatic și consular al României, care a fost anunțat la 23 martie 2021. Hotărârea nu este definitivă, urmând a fi atacată de către MAE cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare, conform legii”, conchide MAE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel