Magazine din Ungaria raționalizează unele alimente iar inflația a explodat

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Alimentele de bază / Foto: MTI.hu
Alimentele de bază / Foto: MTI.hu
În Ungaria mai multe magazine din Ungaria au afișat informări pentru clienți în care anunță că au introdus unele restricții de cantitate pentru unele produse alimentare.

Este vorba despre mai multe alimente de bază precum: zahăr tos care are limita de 2 kg, făina are limita de 5 kg, laptele care poate fi cumpărat în limita a 6 litri, la uleiul de floarea soarelui limita este de 5 litri, 3 kg de piept de pui, 13 kg de pulpă de porc și maximum 3 kg de brânză trapist.

Restricțiile impuse pentru diverse produse sunt cu mult peste cantitatea care intră în coșul de cumpărături în timpul unei călătorii medii de cumpărături a unei familii.

Magazinele explică raționalizările din cauza plafonării prețurilor de către Guvernul de la Budapesta ceea ce a dus la penurii.

De când guvernul a extins plafonarea prețurilor la cartofi și ouă, mai multe lanțuri de magazine alimentare au introdus noi restricții și pentru aceste alimente, cum ar fi Lidl, CBA și Tesco.

Inflația din Ungaria a fost a treia cea mai mare din Europa, iar prețurile la alimente au crescut de departe cel mai mult în această țară. Pe lângă cauzele globale, în spatele acestei rate ridicate a inflației există și motive interne, unul dintre acestea fiind forintul slab.  

Creșterea prețurilor din Ungaria, de 21,9%, a fost depășită doar de inflația estoniană și lituaniană, raportează 24.hu. Cele mai mici creșteri de prețuri au fost măsurate în Franța (7,1 la sută) și Spania (7,3 la sută). 

Potrivit estimărilor publicației de business Portfolio, inflația din Ungaria ar putea fi cu ușurință cea mai mare din Europa în luna noiembrie. Unul dintre cele mai importante motive care stau la baza inflației extrem de ridicate din Ungaria este creșterea rapidă a prețurilor la alimente.

În octombrie, creșterea prețurilor în ceea ce privește alimentele procesate (44,6%) și neprocesate (38%) a fost de departe cea mai mare din Ungaria.

Ministrul de finanțe din umbră al Alianței Democrate spune că "inflația Orbán" provoacă tot mai multă suferință pentru poporul maghiar.

În cadrul unei conferințe de presă online de sâmbătă, Zoltán Bodnár a declarat că magazinele erau pline de cumpărători disperați și există mulți maghiari care așteaptă temători să primească facturile.

"Dacă ne uităm la creșterea de 40% a prețurilor la alimente în doar un an, adevărul este că Ungaria nu a mai fost lovită de o inflație de o asemenea amploare din epoca Rákosi", a spus el.

El a spus că guvernul Orbán "profită de pe urma mizeriei poporului maghiar" cu cel mai mare TVA din Europa care este de 27%.
    
Zoltán Bodnár  a declarat că premierul Viktor Orbán "minte pur și simplu când spune că nu a votat pentru sancțiuni împotriva Rusiei și minte și când spune că înghețarea prețurilor reduce inflația".

Politicianul a mai spus că introducerea unor noi înghețări de prețuri este o făcătură, că nu va face decât să sporească deteriorarea valorii banilor și că este nevoie de o intervenție imediată "pentru a opri efectele dezastruoase ale inflației lui Orbán".
 
Zoltán Bodnár mai spune că TVA pentru alimentele de bază ar trebui să fie redusă la 0% acum și ar putea fi stabilită la 5% din aprilie, iar TVA-ul pentru gaz și electricitate ar trebui să fie redusă tot la 5%.

Subvențiile de stat la facturile de utilități ar trebui extinse la toate întreprinderile mici și mijlocii, iar companiile extra-profit, cum ar fi "cazinourile deținute de oameni de afaceri pro-guvernamentali", ar trebui impozitate, a subliniat el.

Pentru a asigura stabilitatea cursului de schimb al forintului, politicianul a declarat că ar trebui stabilită o dată limită pentru introducerea monedei euro în Ungaria.

Zoltán Bodnár a mai spus că eliminarea corupției sistemice este de asemenea necesară pentru ca Ungaria să acceseze fondurile UE.

Fără aceste măsuri, suferința poporului maghiar va crește", a declarat ministrul alternativ al finanțelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel