Majorarea salariului minim. Negrescu, întrebare cheie: Îşi permit firmele să crească salariile brusc, aşa cum îşi doreşte Guvernul?

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Adrian Negrescu
Adrian Negrescu
EXCLUSIV
Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre decizia guvernanților de a majora salariu minim brut pe economie, dar și ce impact ar avea asupra companiilor.

"Nu cred că există om de afaceri în România care să nu îşi dorească să plătească mai bine angajaţii. Însă, până la urmă, totul ţine de calculele economice. Îşi permit firmele să crească salariile brusc, aşa cum îşi doreşte Guvernul? Unele pot, altele nou, mai ales cele din sectorul IMM-urilor pentru care scăderea accentuată a consumului, inflația, le-au erodat puternic business-urile iar multe dintre ele se gândesc deja să dea oameni afară. Așa că, pentru multe firme, creșterea salariilor e o misiune aproape imposibilă în actualul context.

Vor să crească salariul minim din pix

Asistăm, în prezent, la un adevărat dialog al surzilor. Pe de o parte, autoritățile vor să crească salariul minim din pix, la 3000 de lei brut, cu gândul că, urmare a acestei decizii, și salariile lor vor crește pentru că sunt strâns legate de dinamica acestui câștig minim, iar pe de altă parte avem patronatele și sindicatele care vor o gură de oxigen – creșterea salarială să nu fie taxată de stat. Altfel spus, dacă salariul minim crește la 3000 lei brut, oamenii să primească și banii pe care, în mod normal, firmele ar fi trebuit să îi dea statului.

Dialog al surzilor

E un  dialog al surzilor pentru că nu mă aștept ca autoritățile să accepte propunerile mediului de afaceri și solicitările sindicatelor și să meargă pe propunerea lor, fără să se gândească la impact. De altfel, în prezent, Guvernul nu a prezentat niciun studiu de impact legat de efectul creșterii salariului minim la 3000 lei. Cine va câștiga, cine va pierde, dacă mediul de business are de unde să crească salariile la nivel cerut de ei.

Pentru oamenii plătiți cu salariul minim, diferența între cât câștigau până acum, aprox. 1500 lei și cei 1800 de lei pe care i-ar primi de la 1 ianuarie, nu este foarte mare. Ce poți face cu 300 de lei în plus pe lună, având în vedere inflația uriașă.

Un cui bătut în sicriul economic românesc

Și să nu uităm un lucru firmele vor trece în prețurile produselor și serviciilor pe care le comercializează toate aceste creșteri salariale, așa că să nu ne așteptăm ca cei 300 de lei să mai valoreze la fel ca acum într-un orizont de 3-4 luni.

Fără un studiu de impact, fără să iei în calcul fragilitatea firmelor, decizia de majorare a salariului minim e doar încă o măsură luată din pix, care va însemna încă un cui bătut în sicriul economic românesc", a declarat Adrian Negrescu.

Ciucă a precizat că la nivelul Guvernului vor avea loc discuții privitoare la creșterea salariului minim.

”Mâine vom avea întâlnirea tripartită la Guvern și împreună vom stabili tot ceea ce este legat de salariul minim (...) În momentul în care am discutat despre mărirea salariului minim la 3000 de lei, cu siguranță că vom păstra și facilitățile”, a spus Nicolae Ciucă.

„Cred foarte mult în dialogul cu partenerii sociali, patronate şi sindicate (...), şi mâine, în Consiliul naţional tripartit, avem ca unic subiect salariul minim brut garantat în plată. Sperăm mâine să avem şi o decizie pentru a putea trece la etapa următoare şi anume testul IMM şi transparenţa decizională. (...) De la jumătatea anului 2022 am pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, o sumă de 200 de lei unde statul nu percepe nicio taxă. Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu-i taxăm”, a declarat Marius Budăi, la Parlament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel