Miliardarul Eugene Shvidler a declarat că l-a văzut ultima dată pe președintele rus Vladimir Putin la o înmormântare în 2007, în momentul în care a dat startul contestației sale împotriva regimului de sancțiuni al Marii Britanii la un tribunal din Londra.
Shvidler, un aliat și apropiat al lui Roman Abramovici, nu are capacitatea de a influența politica guvernului rus și nu ar putea forța statul să se retragă din Ucraina, au declarat joi avocații săi în documentele depuse în instanță. Într-adevăr, el l-a văzut ultima dată pe Putin la funeraliile fostului președinte rus Boris Elțîn.
Sancțiunile impuse lui Shvidler sunt primele care sunt analizate de un judecător britanic de la invazia Rusiei în Ucraina. Miliardarul a fost, de asemenea, unul dintre primii oameni care au fost loviți de o înghețare a activelor în graba măsurilorprimelor zile de la declanșarea invaziei anul trecut. Marea Britanie susține că sancțiunile trebuie să rămână în vigoare din cauza prieteniei sale apropiate cu Abramovici, argumentând că fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea a beneficiat de pe urma guvernului rus sau îl susține.
Shvidler a apărut în instanță prin videoconferință din SUA. Cetățeanul britanic, care și-a văzut avioanele private confiscate de Marea Britanie, spune că a suferit "serioase greutăți" de când a fost sancționat în martie 2022 și a încercat să riposteze împotriva unui ministru al guvernului care l-a numit un prieten al lui Putin. El a spus că copiii săi au fost excluși din școlile lor.
Contestația legală vine în contextul în care Marea Britanie, care a sancționat peste 1.600 de persoane, caută modalități de a-și extinde puterea și domeniul de aplicare a instrumentelor existente pentru a permite guvernului să confiște bunuri. Shvidler este unul dintre puținii magnați loviți de sancțiuni care susține că nu a deținut niciodată un pașaport rusesc.
Avocații britanici au declarat că Shvidler a fost descris ca fiind "cel mai bun prieten" și "mâna dreaptă" a lui Abramovici, spunând că acesta a lăudat "eforturile curajoase" ale magnatului în legătură cu Ucraina. Marea Britanie susține că fostul control al lui Abramovici asupra producătorului de oțel Evraz Plc, înregistrat la Londra, ilustrează modul în care Abramovici operează într-un sector de "importanță strategică" pentru guvernul rus.
Părțile au intrat în conflict cu privire la rolul actual al lui Abramovici, Marea Britanie afirmând că măsurile de sancționare a lui Shvidler "îl vor stimula să facă presiuni" asupra prietenului său pentru a se distanța de Putin. Shvidler replică că Abramovici nu este un apropiat al președintelui rus, ci mai degrabă "și-a folosit deja orice influență pe care ar fi putut să o aibă în trecut".
Acest caz va arăta în ce măsură instanțele sunt dispuse să intervină în decizii determinate de considerente sensibile de politică externă, a declarat Helen Taylor, cercetător juridic la Spotlight on Corruption.
"Acest caz va arunca lumină asupra faptului dacă sunt vizate persoanele potrivite pentru a obține rezultatele dorite", a spus ea.
Shvidler și-a clădit averea de la compania petrolieră Sibneft, în urma privatizării activelor industriale rusești în timpul ultimelor încercări ale Uniunii Sovietice, și are o legătură strânsă cu Abramovici. Până la aplicarea sancțiunilor, cei doi au deținut participații la Evraz.
Între timp, miliardarul de origine rusă Oleg Tinkov, care a renunțat la cetățenia sa în 2022 după ce a criticat războiul din Ucraina, a fost eliminat de pe lista de sancțiuni din Marea Britanie, potrivit unui anunț guvernamental.
"Desemnarea sa i-a subminat grav sănătatea, capacitatea de a face afaceri și reputația sa internațională", a declarat un avocat al lui Tinkov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...