Marcel Ciolacu: Salariul minim european se va implementa de la 1 iulie
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Marcel Ciolacu / Foto: George Călin / Inquam Photos
Marcel Ciolacu / Foto: George Călin / Inquam Photos
Într-o conferință susținută vineri, prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că în această vară va fi implementat în România salariul minim european.

El a amintit faptul că a fost emisă deja o ordonanță în acest scop.

Întrebat la Palatul Parlamentului când vom avea în România salariul minim european, premierul a spus că s-a intrat în procedura de implementare. "Vedeţi că am intrat în procedura de implementare. O să explice doamna ministru foarte clar. Am dat şi ordonanţa", a precizat Ciolacu.

El a adăugat că mecanismul propriu zis va începe de la 1 iulie și că demersul va fi realizat împreună cu Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

"Da, începe mecanismul. Nu putem rămâne, e un pic cam empirică această formă în care e o negociere cu actorii sociali, patronate şi sindicate şi Guvernul hotărăşte cu cât se măreşte şi cum, în funcţie de anumiţi parametri. Cred că trebuie să fie ceva predictibil şi un mecanism foarte clar, mai ales că acum va fi un mecanism la nivel european", a transmis premierul.

PSD și-a mai asumat în 2022 acest obiectiv, iar la începutul lunii aprilie din anul în curs, într-un comunicat de presă, PSD a declarat:

”Creșterea salariului minim la 3.700 de lei, anunțată de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană. PSD consideră că orice efect pozitiv din economie trebuie să se reflecte și în veniturile salariale ale cetățenilor.

Introducerea salariului minim european va constitui un beneficiu important în special pentru salariații din sectorul privat, unde există cel mai mare număr de angajați încadrați cu acest nivel minim de salarizare.”

Salariul minim european are scopul de a acoperi necesitățile de bază ale cetățenilor din blocul comunitar, având, totodată, sarcina de a elimina discrepanțele dintre nivelurile de trai din țările membre UE. Salariul minim european ar urma să fie ajustat în funcție de aceste diferențe, luând în considerare costurile de viață și alte factori specifici fiecărei țări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel