Marea Britanie: Ajutoare pentru companii pentru a face faţă facturilor la energie
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Marea Britanie: Ajutoare pentru companii pentru a face faţă facturilor la energie
Marea Britanie: Ajutoare pentru companii pentru a face faţă facturilor la energie
Premierul britanic, Rishi Sunak, va anunţa săptămâna viitoare un nou sistem de sprijin pentru a ajuta companiile să facă faţă facturilor la energie, cu reduceri la costurile energiei începând din primăvară, scrie cotidianul "Financial Times", citat de EFE.

Guvernul caută în special sprijin pentru industriile mari consumatoare de energie, precum cea a oţelului şi ceramicii, pentru a face faţă costurilor ridicate cauzate de războiul din Ucraina.

Deşi semnalase anul trecut că majoritatea companiilor nu vor primi sprijin adiţional începând din aprilie, considerând că nu e sustenabil, Executivul va face un pas în spate în faţa temerilor că se va prelungi criza energetică.

În plus, adaugă FT, unii analişti avertizează că iarna viitoare poate fi mai dificilă pentru companii.

Se estimează că actualul plan de sprijin pentru sector va avea un cost de 20 miliarde de lire (22,6 miliarde euro) până când va expira, la finele lunii martie.

Grupurile de afaceri au presat Guvernul pentru a prelungi actualul sistem, conform căruia toţi angajatorii au beneficiat de un plafon la preţurile energiei.

Însă, potrivit noului sistem, se vor oferi companiilor reduceri doar la preţul angro al energiei.

Chisăliţă: Cum poate scădea preţul gazelor naturale pentru populaţie

Valoarea prețului plafonat la gaze pentru populație este cauza prețului ridicat ofertat la gaze pentru populație, susţine Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

"În aprilie 2022 prin OUG 27 s-a plafonat prețul de vânzare a gazelor naturale către furnizorii care furnizează gaze la populație la un nivel de 0,15 lei/kWh, fără TVA. Cu toate acestea prețul plafonat la populație în mod inexplicabil se menține la un nivel aproape dublu - 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, fapt ce face ca toți furnizorii mari de gaze pentru populație să mențină ofertele de prețuri ridicate.

Gazele achiziționate de furnizori pentru consumatorii casnici de aproape un an este plafonat la 0,15 lei/kWh la producători, adăugând 0,009 lei/KWh costurile de transport, 0,035 lei/KWh costurile de distribuție și 0,0075 lei/kWh costurile reglementate ale furnizorilor, obținem un cost al gazelor pentru populație de 0,239 lei/KWh cu TVA inclus.

În aceste condiții în mod inexplicabil, menținem de peste 1 an de zile și pentru următorii 2 ani de zile, prețul plafonat la un nivel de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus (cu 29% mai mult) .

Această valoare a prețului plafonat determină falsa ridicarea a prețului gazelor pe piața din România. Pe platforma ANRE, practic toți furnizorii mari oferă gazele la un preț de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, blocând astfel în mod artificial scăderea ofertelor prețului la gaze pentru populație.

Solicităm analizarea în regim de urgență eliminarea plafonului de:

0,31 lei/kWh cu TVA inclus și înlocuirea acestuia cu 0,24 lei/kWh cu TVA inclus, pentru consumatorii casnici. 0,37 lei/kWh cu TVA inclus și înlocuirea acestuia cu 0,30 lei/kWh cu TVA inclus, pentru consumatorii noncasnici.

O astfel de acțiune ar fi în concordanță cu tendințele internaționale de reducere a prețului la gaze și ar avea effect pozitiv asupra funcționării firmelor și de reducere a sărăciei energetice în România", transmite printr-un comunicat de presă Dumitru Chisăliţă, preşedinte al AEI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel