Marea Britanie, paralizată de cea mai mare grevă din ultimii 30 de ani

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
 Zeci de mii de muncitori au ieșit marți în prima zi a celei mai mari greve feroviare din ultimii 30 de ani din Marea Britanie, iar pasagerii se vor confrunta cu un haos și mai mare, în timp ce atât sindicatele, cât și guvernul au promis să rămână pe poziții în disputa privind salariile.

O parte din cei peste 40.000 de angajați ai căilor ferate s-au adunat la liniile de pichetare încă din zori, provocând perturbări majore în întreaga rețea și lăsând marile stații pustii. De asemenea, metroul londonez a fost în mare parte închis din cauza unei greve separate, scrie Reuters.

Premierul Boris Johnson, aflat sub presiune pentru a face mai mult pentru a-i ajuta pe britanicii care se confruntă cu cea mai grea lovitură economică din ultimele decenii, a declarat că greva va afecta companiile care încă se recuperează din COVID.

Sindicatele au declarat că grevele din sectorul feroviar ar putea marca începutul unei "veri de nemulțumire", profesorii, medicii, lucrătorii din domeniul eliminării deșeurilor și chiar avocații urmând să intre în acțiuni sindicale, în timp ce inflația depășește 10%.

"Muncitorul britanic are nevoie de o mărire de salariu", a declarat pentru Sky News Mick Lynch, secretarul general al sindicatului Rail, Maritime and Transport Workers. "Au nevoie de siguranța locului de muncă și de condiții decente".

Johnson a declarat cabinetului său că grevele sunt "greșite și inutile" și a spus că mesajul său către țară este că trebuie să fie pregătiți să "rămână pe poziții", deoarece îmbunătățirea modului în care sunt gestionate căile ferate este în interesul publicului.

Un sondaj realizat de compania de sondaje YouGov la începutul acestei luni a arătat că opinia publică este împărțită, aproximativ jumătate dintre cei intervievați opunându-se acțiunii și puțin peste o treime spunând că o susțin.

Inflația a crescut vertiginos în întreaga Europă pe fondul unei creșteri majore a costurilor energiei, iar Marea Britanie nu este singura care se confruntă cu greve.

Acțiunile legate de costul vieții din Belgia au provocat luni perturbări pe aeroportul din Bruxelles, în timp ce cel mai puternic sindicat din Germania face presiuni pentru creșteri salariale mari, iar în Franța, președintele Emmanuel Macron se confruntă cu neliniști legate de reformele pensiilor.

Inițial, economia Marii Britanii și-a revenit puternic după pandemia COVID-19, dar o combinație de penurie de forță de muncă, perturbarea lanțului de aprovizionare, inflația și problemele comerciale post-Brexit au determinat avertismente privind o recesiune.

Guvernul afirmă că sprijină milioane de gospodării dintre cele mai sărace, dar avertizează că majorările salariale peste inflație ar afecta fundamentele economiei și ar prelungi problema.

Această izbucnire a acțiunilor sindicale a fost comparată cu anii 1970, când Marea Britanie s-a confruntat cu greve de amploare, inclusiv cu "iarna nemulțumirilor" din 1978-79.

Numărul muncitorilor britanici care sunt membri de sindicat s-a înjumătățit aproximativ din anii 1970, iar ieșirile în stradă sunt mult mai puțin frecvente, în parte datorită schimbărilor făcute de fostul prim-ministru Margaret Thatcher pentru a face mai dificilă declanșarea unei greve.

Guvernul spune că acum va schimba rapid legea pentru a obliga operatorii de trenuri să asigure un serviciu minim în zilele de grevă și pentru a permite angajatorilor să aducă personal temporar.

Grevele au loc în timp ce călătorii de pe aeroporturile britanice se confruntă cu întârzieri și anulări de ultim moment din cauza lipsei de personal, iar serviciile de sănătate se clatină sub presiunea listelor lungi de așteptare acumulate în timpul pandemiei, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Precizări făcute de Ministerul Justiției
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Livrator / Foto: Freepik
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...


pixel