Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Preţurile de consum în economia Marii Britanii au atins în aprilie cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani, deoarece creşterea facturilor la energie şi alimente a adâncit o criză a costului vieţii care ameninţă să cufunde ţara în recesiune pe parcursul acestui an, scrie Business Insider.
Inflaţia anuală a atins 9% în aprilie, a declarat miercuri Oficiul Naţional de Statistică, în creştere de la 7% cât se înregistrase în martie. Citirea a validat estimările economiştilor pentru o creştere de 9,1%, inflaţia ajungând la cel mai înalt nivel din 1982.
Cea mai mare parte a creşterii a provenit dintr-o scumpire bruscă a facturilor la utilităţi, după ce guvernul a ridicat plafonul de preţ, având în vedere cât de mult au crescut preţurile angro la energie, în parte din cauza războiului din Ucraina.
Rata inflaţiei pe 12 luni pentru gaz a fost de 95,5%, în timp ce pentru energie electrică, a fost de 53,5%, au arătat cifrele oficiale.
„Inflaţia a crescut abrupt în aprilie, determinată de creşterea bruscă a preţurilor la energie electrică şi gaze, odată cu ridicarea plafonului de preţ”, a declarat Grant Fitzner, economist şef la ONS. „Aproximativ trei sferturi din creşterea tarifului anual a venit din facturile la utilităţi”, a adăugat el.
Citeşte şi: Impozit progresiv. Ciolacu: Nu-mi spuneţi că Spania, Germania, Olanda, SUA, Italia, toţi sunt tâmpiţi
Banca Angliei prevede o creştere a inflaţiei de consum la 10% în cursul anului 2022 – de cinci ori mai mare decât rata ţintă de 2% – care ameninţă să încline economia Regatului Unit în recesiune până în 2023.
Guvernatorul BoE, Andrew Bailey, a declarat luni parlamentarilor că banca centrală este neputincioasă în faţa creşterii inflaţiei. Guvernatorul a subliniat cu seriozitate despre „riscul apocaliptic” generat de creşterea preţurilor la alimente în acest an.
La începutul acestei luni, BoE a majorat ratele dobânzilor la 1% de la 0,75% - cel mai ridicat nivel din 2009 - în încercarea de a opri inflaţia. Datele de miercuri au sugerat că ar putea fi nevoită să crească ratele chiar mai agresiv decât se credea anterior.
Lira sterlină a scăzut faţă de dolar la 1,2466 dolari şi a scăzut cu 0,1% faţă de euro la 84,50 pence după publicarea datelor, citează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...