Marele artist japonez Takashi Murakami se teme de Inteligența Artificială
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un artist care realizează tablouri reale pentru a explica lumea NFT-urilor
Un artist care realizează tablouri reale pentru a explica lumea NFT-urilor
Jonglează cu NFT-uri și cu universul virtual, construind punți între arta tradițională, cultura pop și jocurile video. Și cu toate acestea, la 61 de ani, Takashi Murakami, unul dintre cei mai mari artiști ai lumii, mărturisește că nutrește o oarecare "teamă" față de inteligența artificială.

"Lucrez cu teama că, într-o bună zi vor fi înlocuit" de AI, a declarat pictorul care a reușit să îmbine arta cu animația și care a colaborat cu cele mai importante nume din cultura urbană modernă. ”Este la fel cu apariția Apple II, care i-a alungat pe mai vârstinicii specialiști în design, înlocuiți rapid cu tineri pricepuți la a mânui programele noului computer la fel de bine ca pensula și culorile”, a spus Murakami cu ocazia unei expoziții unde au fost prezentate aproximativ patruzeci dintre lucrările sale și care s-a deschis sâmbătă la galeria Gagosian din Le Bourget (Seine-Saint-Denis).

”Schimbarea de generație va fi neîndurătoare", a adăugat el, apreciind că același scenariu riscă să se repete "peste unul sau doi ani, în lumea artelor vizuale, dar și în alte domenii, odată cu sosirea unor oameni care știu să folosească inteligența artificială", continuă el.

Așezat în fața ultimei sale fresce monumentale, lungă de 23 de metri și înaltă de 5 metri, cu părul prins la spate și barbă căruntă, el poartă o jachetă creație proprie. Fresca, un 0magiu adus teatrului tradițional Kabuki, este expusă alături de alte patru tablouri monumentale, printre care celebrele sale flori zâmbitoare cu estetica lor "superplat" (bidimensională), pentru care este renumit.

Nu lipsesc nici pisicile norocoase, aflate lângă picturile sale pixelate, care aduc un omagiu jocurilor video și culturii computerizate din anii 1980. Acestea cer adesea privitorului să facă un efort pentru a le decodifica. "Inteligența artificială va face cu siguranță rău profesiilor tehnice, dar nu cred că va putea contracara ideile noastre. Cele mai neverosimile (dintre ele), cele pe care nici măcar AI nu le poate genera, vor deveni valoroase", nuanțează el.

După ce a adoptat el însuși o serie de tehnici algoritmice, el vorbește cu neplăcere despre "ascensiunea unor creatori cu idei mult mai diabolice", care folosesc "tehnici de inginerie care vor reuși să facă familiare cele mai bizare lucruri". În imensa clădire cu pereți albi a galeriei, figuri gigantice se încurcă în jurul unui șarpe uriaș într-o explozie de culoare, o "narațiune" epică în imagini, dragă artistului.

Cu această lucrare, realizată în vopsea acrilică acoperită cu lac, artistul susține că a obținut recunoașterea generațiilor mai în vârstă, care până atunci nu-l apreciau prea mult în Japonia. În partea opusă, un gigantic "dragon albastru" simbolic face referire la jocul video "Blue Dragon" și la mitul universal, transportând publicul în lumea tipăriturilor japoneze.

Vedetă a numeroase colaborări internaționale în domeniul modei - Louis Vuitton, designerii Virgil Abloh, Pharrell Williams și Kanye West -, dar și om de afaceri de succes ale cărui produse derivate se vând în întreaga lume, Takashi Murakami spune că a "înțeles gramatica și regulile" acestui univers datorită acestor colaborări. El spune că continuă experimentul cu producătorul de ceasuri Hublot, un proiect pe care speră să îl poată anunța în curând.

Plecând de la capacitatea sa de a investi în toate domeniile de creație, artistul a colaborat, de asemenea, cu RTFKT, o companie care activează în lumea NFT-urilor (opere de artă certificate printr-un contract digital, n.r.), pentru a da naștere unor adidași care trebuiau să fie achiziționați în lumea virtuală înainte de a putea obține duplicatul lor fizic.

În opinia sa, lumea acestor criptomonede este ca un "nou continent" și va fi nevoie de timp pentru ca publicul să se obișnuiască cu ea, la fel cum s-a întâmplat în trecut cu cardurile bancare. El spune că "realizează tablouri reale pentru a explica oamenilor din lumea reală lumea NFT-urilor", ca și cum acestea ar fi "punți" între viața reală și cea virtuală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...

Naf Naf a primit trei oferte de preluare

Trei oferte de preluare sunt pe masă pentru...

Firme care-i ajută pe angajați să demisioneze

Pentru câteva sute de euro, firmele informează...

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...

Cursul BNR. Leul a scăzut față de euro, aurul s-a scumpit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

România importă mai multe gaze ca anul trecut

România a început anul cu un import mai mare de gaze...

Economia Japoniei s-a contractat în primul trimestru

Economia Japoniei a scăzut în primul trimestru iar yenul...

Cum va fi eliminată plafonarea prețurilor la energie

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică...


pixel