Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Conform unor bănci de top precum Goldman Sachs sau J.P. Morgan este așteaptă o nouă încetinire a creșterii globale în 2024, generată de ratele ridicate ale dobânzilor, de creșterea prețurilor la energie și pe fondul incertitudinilor din cele mai mari două economii ale lumii, cu toate acestea există mai puține șanse de recesiune, afirmă marile bănci.
Economia mondială este prognozată să crească cu 2,9% în acest an și se așteaptă să încetinească la 2,6% anul viitor, conform Reuters.
În timp ce economia globală ar putea eschiva o recesiune, Europa și Marea Britanie ar putea totuși să se confrunte cu o formă mai ușoară a acesteia, potrivit sondajului realizat de aceste bănci.
Atenuarea încetinirii economice în Statele Unite este posibilă, deși incertitudinea privind înăsprirea politicii monetare a Rezervei Federale înrăutățesc perspectivele. Creșterea economică a Chinei este de așteptat, de asemenea, să se reducă, în condițiile în care companiile globale caută locații alternative pentru a își reduce dependența de această țară pentru diferite servicii.
Comerţul mondial ar urma să se contracte cu 5% în acest an comparativ cu anul trecut, a estimat luni Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), care a adăugat că perspectivele pentru 2024 sunt pesimiste, transmite Reuters.
Valoarea tuturor bunurilor şi serviciilor tranzacţionate la nivel mondial ar urma să se ridice în acest an la aproximativ 30.700 de miliarde de dolari, comparativ cu 32.200 miliarde de dolari în 2022, conform celor mai recente evaluări ale UNCTAD. În timp ce comerţul cu bunuri ar urma să se contracte cu aproape 2.000 de miliarde de dolari în 2023, sau aproximativ 8%, schimburile cu servicii ar urma să crească cu aproape 500 de miliarde de dolari sau 7%.
UNCTAD a dat vina pentru această contracţie a comerţului mondial pe performanţele slabe ale exporturilor ţărilor în curs de dezvoltare.
"Comerţul mondial a înregistrat un declin pe parcursul lui 2023, influenţat în primul rând de o diminuare a cererii în ţările dezvoltate, subperformanţele economiilor din estul Asiei şi scăderea preţurilor la materii prime. Aceşti factori combinaţi au condus la o contracţie semnificativă a comerţului cu bunuri", a informat UNCTAD.
Organismul din cadrul ONU a precizat că prognozele sale privind comerţul mondial în 2024 rămân "foarte incerte şi per ansamblu pesimiste". "Chiar dacă anumiţi indicatori economici arată o posibilă îmbunătăţire, tensiunile geopolitice persistente, nivelurile ridicate de îndatorare şi fragilitatea economică răspândită sunt aşteptate să exercite influenţe negative asupra comerţului mondial", a subliniat UNCTAD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...