Marile firme de consultanță, luate prin surprindere în Spania. Cu cine s-au trezit la ușă

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sediile din Madrid ale celor patru companii / Foto: Pexels
Sediile din Madrid ale celor patru companii / Foto: Pexels
"Big Four" (KPMG, Deloitte, PwC și EY) au fost luate prin surprindere de o operațiune specială a Inspecției Muncii din Spania. 

Inspectoratul vrea să verifice dacă este respectată legislația în vigoare în Spania programul de lucru și dreptul la odihnă al angajaților dintr-un sector cunoscut pentru volumul lor mare de muncă. 

În Spania, marile firme de consultanță au intrat în vizorul autorităților. Nu, nu pentru că ar fi greșit ceva. Dar operațiunea declanșată de Inspecția Muncii din Spania la birourile din Madrid ale principalelor companii din acest sector, KPMG, Deloitte, PwC și EY, a dat oarecum peste cap ritul de lucru al celor patru companii cunoscute sub numele de "Big Four". 

Scopul celor care au bătut la ușile respectivelor firme este, potrivit presei spaniole, de a verifica dacă sunt respectate orele de program, ce se întâmplă cu orele suplimentare lucrate de angajați, cum se aplică măsurile de conciliere și dreptul la deconectare într-o industrie renumită volumul de muncă extrem de încărcat (adesea compensat cu salarii mari sau de promisiunea unui început de carieră fulminant pentru cei mai tineri).

Schimbarea generațiilor

Potrivit ”El Confidencial”, prima publicația care a semnalat evenimentul, inspectorii muncii au bătut la ușile celor patru mari companii pe 15 noiembrie anul trecut. De menținat că firmele vizate au sediile situate foarte aproape unele de celalte în cartierul de afaceri din Madrid.

Într-un comentariu pe această temă, cotidianul ”El Pais” se întreba dacă acțiunea celor de la Inspecția Muncii reprezintă o lovitură pentru aceste companii sau este doar o încercare de a obține o remodelare a modelului de lucru al  firmelor de consultanță". De ce? Pentru că, explică ”El Pais”, tinerele generații au alte priorități și sunt mai puțin dispuse să urmeze ritmul infernal care a predominat până acum.

O operațiune demnă de Men in Black

Această operațiune spectaculoasă a luat prin surprindere sectorul, potrivit "El Confidencial", care a descris acțiunea ca fiind demnă de "Men in Black". După cum nota publicația citată, evenimentul vizează companii renumite pentru analizele lor extraordinar de corecte, complete, și temeinic fundamentate, a căror elaborare necesită însă o muncă minuțioasă, care trebuie însă să se încadreze în termene fixe. 

Sindicatul Comisiile Muncitorilor susține încă că, începând din 2008, condițiile s-au deteriorat constant, salariile pentru cei proaspăt angajați au rămas la doar 16.000 de euro pe an, cu simpla promisiune că vor avea o carieră fulminantă într-un domeniu respectat și extrem de solicitat. 

În acest context, cele patru mari companii au amintit că, în ultimii ani, au fost introduse măsuri de conciliere, de flexibilitate și de telemuncă pentru a oferi angajaților un program echilibrat. Dar tocmai aici se vor uita inspectorii de muncă, care vor sesiza nerespectarea legii privind deconectarea, care limitează apelurile, mesajele sau e-mailurile în afara orelor legale de lucru la urgențe. Întrebarea este dacă nu cumva, dimpotrivă, noii parametri ai flexibilității și ai muncii la distanță nu au fost utilizați pentru a consolida disponibilitatea angajaților 24 de ore din 24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară

pixel