Marile firme de consultanță, luate prin surprindere în Spania. Cu cine s-au trezit la ușă
Autor: DCBusiness Team | 24 ian 2023, 15:11
Sediile din Madrid ale celor patru companii / Foto: Pexels
Sediile din Madrid ale celor patru companii / Foto: Pexels
"Big Four" (KPMG, Deloitte, PwC și EY) au fost luate prin surprindere de o operațiune specială a Inspecției Muncii din Spania. 

Inspectoratul vrea să verifice dacă este respectată legislația în vigoare în Spania programul de lucru și dreptul la odihnă al angajaților dintr-un sector cunoscut pentru volumul lor mare de muncă. 

În Spania, marile firme de consultanță au intrat în vizorul autorităților. Nu, nu pentru că ar fi greșit ceva. Dar operațiunea declanșată de Inspecția Muncii din Spania la birourile din Madrid ale principalelor companii din acest sector, KPMG, Deloitte, PwC și EY, a dat oarecum peste cap ritul de lucru al celor patru companii cunoscute sub numele de "Big Four". 

Scopul celor care au bătut la ușile respectivelor firme este, potrivit presei spaniole, de a verifica dacă sunt respectate orele de program, ce se întâmplă cu orele suplimentare lucrate de angajați, cum se aplică măsurile de conciliere și dreptul la deconectare într-o industrie renumită volumul de muncă extrem de încărcat (adesea compensat cu salarii mari sau de promisiunea unui început de carieră fulminant pentru cei mai tineri).

Schimbarea generațiilor

Potrivit ”El Confidencial”, prima publicația care a semnalat evenimentul, inspectorii muncii au bătut la ușile celor patru mari companii pe 15 noiembrie anul trecut. De menținat că firmele vizate au sediile situate foarte aproape unele de celalte în cartierul de afaceri din Madrid.

Într-un comentariu pe această temă, cotidianul ”El Pais” se întreba dacă acțiunea celor de la Inspecția Muncii reprezintă o lovitură pentru aceste companii sau este doar o încercare de a obține o remodelare a modelului de lucru al  firmelor de consultanță". De ce? Pentru că, explică ”El Pais”, tinerele generații au alte priorități și sunt mai puțin dispuse să urmeze ritmul infernal care a predominat până acum.

O operațiune demnă de Men in Black

Această operațiune spectaculoasă a luat prin surprindere sectorul, potrivit "El Confidencial", care a descris acțiunea ca fiind demnă de "Men in Black". După cum nota publicația citată, evenimentul vizează companii renumite pentru analizele lor extraordinar de corecte, complete, și temeinic fundamentate, a căror elaborare necesită însă o muncă minuțioasă, care trebuie însă să se încadreze în termene fixe. 

Sindicatul Comisiile Muncitorilor susține încă că, începând din 2008, condițiile s-au deteriorat constant, salariile pentru cei proaspăt angajați au rămas la doar 16.000 de euro pe an, cu simpla promisiune că vor avea o carieră fulminantă într-un domeniu respectat și extrem de solicitat. 

În acest context, cele patru mari companii au amintit că, în ultimii ani, au fost introduse măsuri de conciliere, de flexibilitate și de telemuncă pentru a oferi angajaților un program echilibrat. Dar tocmai aici se vor uita inspectorii de muncă, care vor sesiza nerespectarea legii privind deconectarea, care limitează apelurile, mesajele sau e-mailurile în afara orelor legale de lucru la urgențe. Întrebarea este dacă nu cumva, dimpotrivă, noii parametri ai flexibilității și ai muncii la distanță nu au fost utilizați pentru a consolida disponibilitatea angajaților 24 de ore din 24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Florin Jianu: 2023 trebuie să fie anul relansării economice

Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar...

Viitorul energiei prinde contur cu 3Sun în Catania

Președintele Enel, Michele Crisostomo, CEO-ul Enel,...

Banca familiei Rothschild dispare de pe bursă

Familia Rothschild plănuiește să își privatizeze banca...

Crossuri externe