Masa de Crăciun pentru români va fi mai scumpă cu 25%, anul acesta

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Prognoza METEO până la Crăciun. Cum va fi VREMEA
Prognoza METEO până la Crăciun. Cum va fi VREMEA
Anul 2021 a fost anul scumpirilor. Creșterea prețurilor din toate domeniile i-a lovit cumplit pe români. Astfel, și masa de Crăciun va fi mai scumpă anul acesta cu 25%.

În acest an românii vor fi nevoiți să scoată din buzunar mai mulți bani pentru a avea produsele tradiționale de Crăciun.

Iarna aceasta va fi infinit mai grea după ce prețul la energie electrică și la gaze a explodat. Pe lângă asta, acum românii află că nu vor mai putea să își permită o masă de Crăciun ca în anii anteriori. Acest lucru se întâmplă din cauza scumpirilor constante la raft.

De la începutul acestui an, pâinea și uleiul au înregistrat o creștere de aproximativ 25%, arată Ministerul Agriculturii. Pâinea, unul dintre ingredientele de bază care nu lipsește niciodată de pe mesele românilor, s-a scumpit cu 50 de bani în doar 10 luni. În aceeași perioadă de timp, uleiul s-a scumpit cu 1,5 lei.

Costul unui mic dejun a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

De altfel, prețul acestui aliment s-ar putea scumpi și mai mult iarna aceasta. Dacă acum plătim 7,40 de lei pe un litru de ulei, este posibil ca până la finalul lunii decembrie să plătim pe același litru suma de 8 lei.

De altfel, Carnea de porc, principalul aliment de la masa de Crăciun, se va scumpi și el. În prezent, un kilogram de carne de porc costă între 19 și 24 de lei, în funcție de sortiment. Până la Crăciun prețul cărnii de porc ar urma să crească cu cel puțin 20%. În acest context, cel mai ieftin sortiment de carne de porc ar urma să coste 22,8 lei.

Cozonacii din magazine se vor scumpi și ei, pe fondul majorării prețului la produsele din care sunt făcuți. Patiserii spun că nu au ce face și că vor trebui să crească și ei prețurile.

”Vom fi nevoiți să majorăm prețurile la toate produsele noastre cu 10-15% începând cu 1 noiembrie”, spune Răzvan Ursulescu, administrator de patiserie.

Prețurile alimentelor sunt acum la maximul ultimilor 10 ani, potrivit Organizației pentru Alimente şi Agricultură din cadrul ONU. Față de septembrie 2020, prețurile s-au majorat cu 33% la nivel global.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel