Măsuri fiscal-bugetare. Mugur Isărescu: Discuția asta despre bătălia cu evaziunea o știu din anul 2000

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Mugur Isărescu
Mugur Isărescu
În prezentarea ultimului Raport trimestrial asupra inflației, difuzat pe DCNews, Mugur Isărescu a abordat și alte subiecte tangențiale, de interes pentru mediul economic.  

În cadrul conferinței, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a comentat și chestiunea necesității reaşezării deficitului bugetar prin prisma noilor măsuri fiscal-bugetare. Această situație este cu atât mai urgentă, având în vedere contextul unei imagini favorabile a credibilității României ca mediu economic.

”Atingerea țintelor fiscal-bugetare este esențială și pentru atragerea banilor europeni dar nu numai. Reducerea deficitelor externe este importantă pentru credibilitatea României și pentru a ne putea finanța cu restul deficitului pentru că România rămâne în deficit, la costuri mai reduse, ca altfel stăm, ne uităm la date, avem o cotație a credibilității peste media altor țări care au deficite mai mici. Cu alte cuvinte pornim de la faptul că Guvernul, împreună cu parlamentul trebuie să găsească acea soluție să ducă deficitele în țintele pe care ni le-am asumat prin acord internațional cu UE”, susține șeful BNR.

Mai departe, din poziția de fost prim-ministru, acesta a punctat că unele dintre soluțiile aplicate de actualul Guvern sunt de mult timp în discuție.

”Că vom crește veniturile bugetare prin reducerea evaziunii și așa mai departe, și pe alte căi, aceasta este datoria politicii fiscal-bugetare și noi sprijinim orice măsură care să fie realistă. Discuția asta cu bătălia cu evaziunea o știu din anul 2000. Când aud de fiecare dată de o colectare mai bună mă gândesc la perioada în care am condus și eu un Guvern și era același lucru, iar atunci aveam 32% venituri fiscale în PIB și acum gândim că o să apară o minune care ne va ajuta să reducem, vedeți că ne blocăm la 5% -6%. Îmi permit să fac această remarcă cu toate că nu e treaba noastră, a BNR, o fac ca fost premier al României”, a completat acesta.

 

Repecusiunile deficitului bugetar

 

În acest sens, guvernatorul Băncii Naționale face precizări și despre repercusiunile de care vom avea parte în mediul privat, în cazul în care acest deficit nu se va rectifica.

”Atâta timp cât țara a avut 10% deficit extern înseamnă că a cheltuit mai mult decât și-a permis cu 10% din PIB. Asta înseamnă doi ani de creștere economică mare de 5% în fiecare an, este enorm. Deci să se analizeze cu mare atenție pentru că în caz contrar vom avea dificultăți în a finanța acest deficit iar atunci corecția va fi făcută de către piețe prin lipsa finanțării și va fi mult mai dureros”, a conchis guvernatorul BNR

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Bursa de Valori București
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României
Nvidia / Foto: Laineema / Flickr
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr

Trump atacă din nou Rezerva Federală a SUA

Critici directe la adresa președintelui Fed, Jerome...

Casă de schimb valutar
Semnare document / FOTO: Freepik
Capitoliul / FOTO: Freepik
Nissan
Foto: Freepik.com
Ceaușescu pe șantier / Foto: Fototeca online a comunismului românesc / Cota: 116/1979
Sac cu bani / FOTO: Freepik

Investitorii stau pe munți de cash și nu știu ce să facă

Mii de miliarde de dolari blocate din cauza războaielor...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Cupru
Londra
Apple

Apple intră în domeniul interfețelor creier-computer

Apple (NASDAQ:AAPL) își face intrarea în domeniul...

Samsung

Samsung pregătește o achiziție importantă în Europa

Este vorba despre preluarea unui specialist în sisteme...

Indicele ROBOR la 3 luni a început să scadă
Tanczos Barna

România va încasa 1,3 miliarde euro din tranşa 3 din PNRR

România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din...

Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

OECD
București interbelic
Indici bursieri
Ședință de Guvern

pixel