România pe datorie. Ministerul Finanţelor, nou împrumut de peste 2,5 miliarde de lei
Ministerul Finanţelor a...
În cadrul conferinței, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a comentat și chestiunea necesității reaşezării deficitului bugetar prin prisma noilor măsuri fiscal-bugetare. Această situație este cu atât mai urgentă, având în vedere contextul unei imagini favorabile a credibilității României ca mediu economic.
”Atingerea țintelor fiscal-bugetare este esențială și pentru atragerea banilor europeni dar nu numai. Reducerea deficitelor externe este importantă pentru credibilitatea României și pentru a ne putea finanța cu restul deficitului pentru că România rămâne în deficit, la costuri mai reduse, ca altfel stăm, ne uităm la date, avem o cotație a credibilității peste media altor țări care au deficite mai mici. Cu alte cuvinte pornim de la faptul că Guvernul, împreună cu parlamentul trebuie să găsească acea soluție să ducă deficitele în țintele pe care ni le-am asumat prin acord internațional cu UE”, susține șeful BNR.
Mai departe, din poziția de fost prim-ministru, acesta a punctat că unele dintre soluțiile aplicate de actualul Guvern sunt de mult timp în discuție.
”Că vom crește veniturile bugetare prin reducerea evaziunii și așa mai departe, și pe alte căi, aceasta este datoria politicii fiscal-bugetare și noi sprijinim orice măsură care să fie realistă. Discuția asta cu bătălia cu evaziunea o știu din anul 2000. Când aud de fiecare dată de o colectare mai bună mă gândesc la perioada în care am condus și eu un Guvern și era același lucru, iar atunci aveam 32% venituri fiscale în PIB și acum gândim că o să apară o minune care ne va ajuta să reducem, vedeți că ne blocăm la 5% -6%. Îmi permit să fac această remarcă cu toate că nu e treaba noastră, a BNR, o fac ca fost premier al României”, a completat acesta.
În acest sens, guvernatorul Băncii Naționale face precizări și despre repercusiunile de care vom avea parte în mediul privat, în cazul în care acest deficit nu se va rectifica.
”Atâta timp cât țara a avut 10% deficit extern înseamnă că a cheltuit mai mult decât și-a permis cu 10% din PIB. Asta înseamnă doi ani de creștere economică mare de 5% în fiecare an, este enorm. Deci să se analizeze cu mare atenție pentru că în caz contrar vom avea dificultăți în a finanța acest deficit iar atunci corecția va fi făcută de către piețe prin lipsa finanțării și va fi mult mai dureros”, a conchis guvernatorul BNR
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Finanţelor a...
Analistul economic Cristian...
Marele club de fotbal trece la...
Cererea pentru extrem de...
Rheinmetall își transformă...
Miniștrii europeni de externe,...
Contribuabilii trebuie să...
Cazacii ruşi au un cadou pentru...
Banca Națională a publicat...
Pierderile sunt de ambele părți...
UE adoptă al 16-lea pachet de...
România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...
Comisia de muncă din Senat...
Analistul economic Cristian...
Camera Deputaților urmează să...
Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...
Janusz Bugajski, Senior Fellow...
Uniunea Europeană lansează un...
Parlamentul României analizează...
O analiză a Deutsche Bank.
Senatul dezbate un proiect de...
Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...
OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...
Producătorul american de medicamente deschide un centru...
Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...
Guvernul României urmează să...