Măsuri fiscale. Mircea Coșea spune că nu așa trebuie pusă problema. ”Nu ai nici o șansă de izbândă”

Autor: Mircea Coşea
Data actualizării:
Data publicării:
Profesorul Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea
EXCLUSIV
Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit, printre multele altele, despre măsuri despre care se vorbește că se află pe masa guvernanților pentru a reduce din uriașul deficit bugetar al țării. ”Am o problemă care mă deranjează”, a spus specialistul.  

”Așteptăm, așteptăm, așteptăm! Acesta este cuvântul zilei. Deși trebuia până acum să știm ce ne așteaptă, pentru că nu numai noi, oamenii de rând, trebuie să ne chibzuim cheltuielile și viitorul, dar vorbesc despre firme, despre ce ne așteaptă din punct de vedere fiscal și al structurii pe care noul guvern o planifică din punctul de vedere al obiectivului pe care îl are acum, de reducere a deficitului. Așteptarea aceasta poate se încheie, astăzi, mâine, să vedem când, dar sunt multe lucruri de vorbit despre ce se preconizează”, a spus profesorul Coșea. 

Deficite gemene

Pentru că, a adăugat specialistul, ”eu am o problemă care mă deranjează: și anume că orice fel de discuție fiscală, pe politică fiscală, de reducere a deficitului și de structurare a sistemului public, nu poate, în condițiile în care există un deficit atât de mare, să țină seama de faptul că, de fapt, noi avem deficite gemene. Avem deficit și a balanței comerciale, nu mai vorbesc despre rostogolirea datoriei și altele, vorbesc despre deficitul balanței comerciale, ceea ce înseamnă că, de fapt, nu se pune atenție, nu se pune obiectivul esențial al acestei politici pe sursa principală a veniturilor pe care ar trebui să le avem în reducerea deficitului. 

Principala sursă 

Iar sursa principală înseamnă repunerea în funcțiune, la o turație maximă, ca să zic așa, a mediului de afaceri, a celui care ar trebui să beneficieze de niște facilități fiscale (folosesc cuvântul facilități și le voi mai folosi, pentru că, după părerea mea, se folosește incorect în actualele condiții), pentru că ele sunt cele care antrenează economia, care furnizează bani la buget. Deocamdată însă măsurile despre care se vorbește, sunt măsuri care aruncă povara măsurilor de reducere a deficitului pe cetățeni și pe întreprinzători. Adică tocmai pe mediul de afaceri și pe cetățeni”, a insistat profesorul de economie.

Nu cred că aceste măsuri sunt cele care trebuie luate, pentru că sunt măsuri care urmăresc efectele unei situații, nu cauzele, a explicat mai departe Mircea Coșea. ”Cauzele deficitului în România sunt cauze structurale. Economia în România are o structură care nu poate crea echilibru bugetar. Atâta timp cât ai o economie care nu produce măcar la nivelul mediu al Uniunii Europene din punctul de vedere al valorii adăugate, nu poți să faci nimic altceva decât să te împrumuți. Sau să folosești fonduri comunitare pe care, slavă Domnului, le avem la dispoziție, dar deocamdată nu le folosim cum trebuie. Excluzând din această concepție a echilibrării deficitului ceea ce înseamnă motorul principal al creării de venituri pentru echilibrarea deficitului, nu ai nici o șansă de izbândă”. 

Află mai departe ce trebuie și cum trebuie făcute lucrurile 

Youtube video image

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

La benzinărie
Panouri fotovoltaice / sursa foto: Freepik.com
Antreprenori / FOTO: Freepik
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
Știrile dimineții / foto: Freepik.com
Gaze / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Bursă / sursa foto: Freepik.com
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Dolari / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
ROBOR

Evoluție încurajatoare: Indicele ROBOR continuă să scadă

La începutul anului, acest indice era cotat la 6,21%,...

foto: pexels.com

Trump, propunere şoc: Canada, al 51-lea stat al SUA

Trump către Trudeau: „Faceți din Canada un stat...

Producția globală de cipuri face față cu greu cererii uriașe pentru inteligența artificiala
foto ilustrativ: pixabay

Glovo anunţă domeniul în care România e pe locul doi în lume

La finalul acestui an, Glovo prezintă o analiză a...

ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Sistemul Starlink
Parteneriat

De ce Renault s-a aliat cu STMicroelectronics

Această inițiativă poate consolida poziția celor două...

Cheia de la casa mult dorită / FOTO: Freepik
Sanofi

Sanofi, investiție de un miliard de euro în China

O etapă strategică în strategia de investiții a...

euro vs dolar. Foto: pexels.com

Criza din Franța face ravagii: Euro s-a prăbușit

Moneda euro a înregistrat o scădere semnificativă față...

Faliment / FOTO: Freepik
Metale rare / FOTO: Wikipedia
Centru de date / FOTO: Freepik
e-Factura
Cargill / FOTO: Wikipedia

Cargill anunţă că va concedia 8.000 de angajați

Decizia vine pe fondul unei scăderi considerabile a...

Știrile dimineții

pixel