Măsuri pe care UE le are în vedere pentru limitarea exploziei prețurilor la energie
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
EU va lua măsuri pentru stoparea scumpirii energiei
EU va lua măsuri pentru stoparea scumpirii energiei
Miniștrii europeni vor discuta măsurile speciale care trebuie luate pentru a ține în frâu creșterea costurilor energiei, de la plafoanele prețurilor la gazele naturale până la suspendarea tranzacțiilor cu instrumente financiare derivate pe energie, în timp ce blocul comunitar se străduiește să reacționeze la criza tot mai gravă.

Prețul gazelor a crescut cu peste 30% luni, după decizia Rusiei, luată vineri târziu de Gazprom PJSC, de a menține închisă conducta crucială Nord Stream. Criza energetică pune, de asemenea, euro sub o presiune intensă, scăzând sub 99 de cenți americani, ajungând la cel mai slab nivel din 2002 încoace.

Republica Cehă, care deține președinția rotativă a Uniunii Europene, urmează să includă aceste instrumente pe o listă de opțiuni de intervenție de urgență care urmează să fie discutate vineri la o reuniune a miniștrilor energiei, potrivit unui proiect de document consultat de Bloomberg.. 

Europa se luptă pentru a evita o catastrofă energetică ce amenință să se transforme într-o criză economică, socială și chiar financiară. 

Liderii europeni lucrează de luni de zile pentru a încerca să compenseze impactul presiunilor Rusiei asupra gazului - o acțiune pe care o descriu ca fiind o militarizare a energiei. Dar mișcarea Rusiei privind Nord Stream a adus un nou sentiment de urgență. 

Măsura Rusiei de a opri aprovizionarea va duce la creșterea prețurilor la gazele naturale spre niveluri record în Europa, precum și în Asia, și va exercita o presiune mai mare asupra producătorilor de energie. Potrivit traderilor, companiile de utilități din Asia își intensificau deja luni eforturile pentru a asigura transporturile de gaze naturale lichefiate, intensificând astfel concurența cu rivalii din Europa pentru o cantitate tot mai mică de combustibil disponibil care amenință să ducă la creșterea prețurilor.

În weekend, Germania - țara cea mai afectată de întreruperea Nord Stream - a prezentat un pachet de 65 de miliarde de dolari pentru protejarea consumatorilor, cu o taxă pe profiturile excepționale. Miile de cehi care au protestat în stradă în acest weekend au reamintit riscurile sociale și politice. 

"Este clar că următorul sezon de încălzire va testa rezistența pieței energetice a UE", intenționează președinția cehă să le spună statelor membre, potrivit proiectului de document pentru reuniunea de urgență. "Este esențial să se facă un bilanț al evoluției pieței și să se identifice posibile măsuri pentru a aborda prețurile ridicate ale energiei electrice, determinate de prețurile ridicate ale gazelor."

Opțiunile pe care președinția cehă urmează să le sugereze ar completa măsurile propuse de Comisia Europeană într-o notă de politică văzută de Bloomberg săptămâna trecută. Acestea includ o reducere a cererii de energie electrică și plafoane de preț pentru energiile regenerabile, energia nucleară și cărbune. Președinția este pregătită să propună soluții similare în sectorul energetic și să prezinte următoarele instrumente suplimentare:

Limitarea impactului prețurilor la gaze asupra prețurilor energiei electrice:

- plafonarea temporară a prețului gazului utilizat pentru producerea de energie electrică

- plafonarea prețului la gazele importate din Rusia

- excluderea temporară a producției de energie electrică pe bază de gaz din ordinea de merit și din stabilirea prețurilor pe piața energiei electrice ar putea fi, de asemenea, o opțiune.

Creșterea lichidității pe piață:

- o linie de credit urgentă la nivel european de sprijin pentru participanții pe piață care se confruntă cu apeluri în marjă foarte mari.

- plafonarea limitelor de marjă sau ajustarea automată a plafoanelor de preț

- suspendarea temporară a piețelor europene de instrumente financiare derivate în domeniul energiei electrice.

De asemenea, președinția cehă urmează să propună o evaluare a modului în care UE ar putea utiliza piața de carbon pentru a aborda problema prețurilor ridicate la electricitate și pentru a asigura un acord rapid cu privire la propunerea Comisiei de la începutul acestui an de a vinde unele permise retrase de pe piață și păstrate într-o rezervă specială. Astfel de vânzări ar stimula oferta de permise de emisie, contribuind astfel la scăderea prețurilor acestora.

Intervenția planificată ar trebui să fie concepută astfel încât să se evite o creștere a consumului de gaze sau să pună în pericol eforturile de reducere a cererii de gaze. Ar trebui să fie simplu de pus în aplicare și de coordonat în întregul bloc și să fie în concordanță cu obiectivele climatice ale blocului, a declarat președinția în proiectul de document.

Citește și: OPEC+ ar putea scădea producția de petrol. Pentru noi, o veste proastă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel