Măsuri reducere consum energie. Ciolacu: Să lăsăm românii în pace, nu e nevoie de măsuri suplimentare
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
"Populaţia a redus consumul de energie electrică şi gaze", a declarat liderul PSD.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că Guvernul nu trebuie să ia măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de energie electrică şi gaze la populaţie, întrucât, potrivit statisticilor, acesta este deja mai mic cu 8%, respectiv 18% faţă de anul trecut.

"Pe cap de locuitor, România consumă cea mai puţină energie din întreaga Europă (...), de două ori şi jumătate mai puţin decât un german (...). Anul acesta, am consumat, conform INS, cu 5,2% mai puţină energie electrică. Dacă ne uităm la populaţie, deja am consumat cu 8% mai puţin. Ce vrem noi, de fapt, ce economie să mai facă România, cu cel mai mic consum din Europa? (...) Noi trebuie să îi lăsăm pe români în pace, au singuri înţelepciunea de a face economii atât cât au nevoie, fiindcă fac o economie la propriul buget al familiei. Deja am dovedit că reacţia românilor este una corectă şi să nu mai intervenim cu astfel de anunţuri. (...) Avem o reducere de consum la gaze de aproximativ 18%, deci reacţia a fost una pe măsură, toată lumea a început să se gospodărească. Nu cred că Guvernul trebuie să vină cu măsuri suplimentare, să cerem ceva românilor în această perioadă, pentru că este aberant", a declarat Ciolacu, marţi, la Antena 3.

Potrivit liderului social-democrat, cel mai mare consum de energie se înregistrează cu iluminatul public, în instituţiile publice şi în şcoli, motiv pentru care susţine demararea unor programe de dotare cu panouri fotovoltaice, pentru reducerea costurilor. 

 

Citeşte şi: Ordonanţa privind plafonarea preţurilor la energie, în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat

 

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind plafonarea preţurilor la energie intră mâine în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat. Cel mai probabil, documentul va fi modificat în legislativ în condiţiile în care atât reprezentanţii puterii, cât şi cei ai opoziţiei au depus amendamente la proiectul Guvernului. Parlamentarii de la Partidul Forţa Dreptei atrag atenţia că unele măsuri trebuie corectate, inclusiv revenirea la plafonul de consum de 300 de kilowaţi oră.

Ionel Dancă, vicepreşedintele formaţiunii: "Nu are nicio logică plafonarea preţurilor la energia electrică şi gaze naturale să fie condiţionată de consumul pe care gospodăriile din România l-au avut în anul 2021. Noi propunem ca plafonul să se aplice la o limită de consum de 300 de kilowaţi, 255 de kilowaţi propunerea Guvernului nu are nicio fundamentare economică. Din acest artificiu, peste un milion de gospodării din România ar avea de suferit."

Votul decizional asupra ordonanţei de urgenţă a guvernului privind plafonarea preţurilor la energie aparţine Camerei Deputaţilor, transmite Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel