La sondajul nostru au participat 565 dintre cititorii DCBusiness, care au avut de optat între patru variante de răspuns pentru tot atâtea eventuale scenarii.
Dintre potențialele soluții oferite, cei mai mulți, adică 216 din total, au ales-o pe prima: ”Da, cu siguranță”. Un răspuns categoric, care ar trebui să dea de gândit.
Interesant este totuși, că această variantă a fost poate la fel de categoric respinsă de 187 dintre participanții la sondajul propus de DCBusiness. Astfel, 187 dintre cititorii noștri au optat pentru ”Nu se pune problema”.
”Nu știu, trebuie o analiză” a fost răspunsul bifat de 70 dintre repondenți. Cu alte cuvinte, parcă nu și-ar muta afacerea în altă țară, dar dacă lucrurile vor evolua nu în direcția dorită sau dacă efectul măsurilor fiscale care vor fi, până la urmă, aplicate vor deveni o povară mult prea grea, vor lua decizia potrivită.
În sfârșit, la ultima întrebare - ”Nu cred, dar vor fi schimbări” au răspuns 92 dintre participanții la chestionari. Ce ar putea însemna aceste schimbări? Reduceri de cheltuieli, de personal, ajustarea producției și alte asemenea măsuri, desigur.
Da, cu siguranta (216)
Nu se pune problema (187)
Nu stiu, trebuie o analiza (70)
Nu cred, dar vor fi schimbari (92)
Într-un comunicat dat recept publicității, AmCham România sublinia că noile măsuri fiscale, cele mai ample din ultimul deceniu, trebuie corelate cu obiectivele de atragere de capital. În opinia AmCham, unul dintre aspectele care necesită o atenţie suplimentară pentru a nu afecta negativ mediul economic este formula de ajustor fiscal.
"Îngrijorarea companiilor este că acest ajustor (similar cu un impozit pe cifra de afaceri) poate dezavantaja România în comparaţie cu alte ţări din regiune. Printre efectele lui poate fi limitarea capacităţii de a atrage investiţii de tip greenfield, o discriminare nejustificată între companii aparţinând unui grup şi cele care nu au asemenea apartenenţă, sau chiar blocarea planurilor de investiţii ale companiilor stabilite deja în România. La o primă vedere, se poate concluziona că ajutorul fiscal pune sub semnul întrebării anumite principii de taxare (de exemplu substanţa tranzacţiilor, preţul de piaţă etc.)”, subliniază organizația în comunicatul ei.
Organizaţiile patronale au cerut, la rândul lor, premierului ca deciziile legate de măsurile fiscale să nu fie luate fără a fi consultate şi ajustarea fiscală să nu fie făcută doar prin creşteri de fiscalitate peste noapte.
”Pentru orice decizie fiscală avem nevoie în primul rând de dialog şi apoi de suficient timp de implementare. Codul Fiscal vorbeşte de minimum 6 luni de zile, dar pentru anumite tipuri de măsuri e nevoie de mai mult timp. Aşteptăm să vedem cât mai repede propunerile Guvernului şi am solicitat ca ele să nu facă vreo excepţie de la principiile de dialog şi predictibilitate pe care le-am discutat şi agreat", a afirmat preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...