Materii prime: Aurul sare de la un record la altul, prețul gazelor rămâne ridicat

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Aluminiu
Aluminiu
Analiza piețelor de materii prime vă oferă o privire de ansamblu asupra actualității din domeniul mărfurilor, pentru a înțelege mai bine variațiile prețurilor la energie, metale și produse agricole.

Energie

Prețurile gazului în Europa au atins săptămâna trecută cel mai ridicat nivel din octombrie 2023. Contractele futures din Europa (TTF Rotterdam) au crescut cu peste 6%, închizând la peste 52 EUR/MWh. Această evoluție ascendentă este efectul apariției, pe lanțul de aprovizionare, a unor perturbări neașteptate, în timp ce cererea ar urma să crească pe fondul scăderii temperaturilor. Nivelurile de stocare a gazului în UE se situează în prezent la aproximativ 55%, sub media pe cinci ani de 62%.

Piața petrolului a rămas în declin săptămâna trecută, în principal din cauza incertitudinilor legate de politicile tarifare ale SUA, care ar putea restricționa oferta de petrol. În acest context, creșterea stocurilor săptămânale din SUA a exercitat și mai multă presiune asupra prețurilor. Datele EIA indică o creștere de 3,5 milioane de barili în stocurile comerciale americane de țiței, peste așteptări. 
Luni însă, traiectoria s-a schimbat, piața s-a înscris pe un trend ascendent, după ce președintele Trump a anunțat introducerea de taxe vamale suplimentare pentru produsele din Canada, Mexic și China. În aceste condiții, prețul petrolului a crescut, dar este posibil să piardă aceste câștiguri, după ce Casa Albă a ridicat tarifele impuse Mexicului și a amânat cu 30 de zile aplicarea celor pentru Canada. Jocul tarifelor angajat de Trump tinde să semene cu o manevră de obținere a unor noi avantaje pentru Statele Unite. Rămâne de văzut care va fi reacția piețelor. 

Metale

Prețul aluminiului s-a redresat săptămâna trecută la Londra, ca urmare a propunerii Uniunii Europene de a interzice treptat importurile din Rusia. Nu același lucru se poate spune despre cupru, considerat barometrul economiei globale, supus presiunii de vânzare după ce Trump a amenințat cu introducerea unor tarife vamale la mai multe metale, inclusiv cuprul, pentru a stimula producția americană. De asemenea, datele economice slabe din China au influențat tendința descendentă. Indicii PMI din industrie și servicii s-au deteriorat în ianuarie, ceea ce nu este un semnal pozitiv pentru consumul de metale industriale.

Aurul a depășit pragul de 2800 de dolari pe uncie, stimulat de incertitudinile de aceleași manevre ale președintelui american. Aceste tensiuni comerciale, alături de scăderea randamentelor obligațiunilor, sporesc atractivitatea aurului, care doboară record după record.

Produse agricole

Contractele futures pentru cafea au atins noi maxime, fiind influențate de condițiile meteorologice nefavorabile din principalele regiuni producătoare și de scăderea stocurilor mondiale. Brazilia și-a revizuit în scădere producția națională din cauza temperaturilor ridicate.

La Chicago, cerealele au fost, de asemenea, afectate de îngrijorările legate de tarifele vamale americane. Prețurile evoluează oscilant în funcție de anunțurile economice. Porumbul se tranzacționează în jurul valorii de 480 cenți pe bushel (contract cu scadență în martie 2025), în timp ce grâul se situează la 555 cenți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

România cere prelungirea PNRR
Congresmanul Joe Wilson
ANAF / Foto: DCBUsiness
Sinteza SA
Bursa
Negocieri

UE pregătește noi negocieri cu SUA

Uniunea Europeană urmează să trimită către SUA o propunere comercială...

Mama cu copil / Foto: Freepik
Contabili și economiști / FOTO: Facebook
Contabila
Ben & Jerry
Familie în vacanță / Foto: Freepik
Curs valutar. Foto: Pexels.com
Bursa de la București
Freepik.com
Freepik.com
Foto: pexels.com
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Sprijin pentru România / Montaj foto: DCBusiness
Petrolier
Foto: Freepik.com
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Sonde. Freepik.com
Ferma de eoliene off-shore
Petroliști
ASF avertizează românii asupra unei noi metode de fraudă
Bursa de Valori București
Nicușor Dan
Oameni în aeroport / Foto: Freepik

pixel