Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Gigantul petrolier american ConocoPhillips a anunțat că dorește să cumpere compania concurentă Marathon Oil, evaluată la 22,5 miliarde de dolari, inclusiv 5,4 miliarde de datorie netă, într-un moment în care sectorul se confruntă cu presiuni pentru renunțarea la energiile fisile pe fondul schimbărilor climatice.
Este o nouă intenție de consolidare pe piața americană a petrolului ce ignoră, practic, apelurile de demarare a tranziției energetice, după tranzacțiile realizate, recent, de ExxonMobil și Pioneer Natural Resources (60 de miliarde de dolari), Chevron și Hess (53 de miliarde), Occidental Petroleum și CrownRock (12 miliarde).
Cu Marathon, ConocoPhillips se va consolida în regiuni bogate în petrol și gaze de șist precum Bazinul Bakken, din nordul Statelor Unite, sau Bazinul Permian din sud. Achiziția va „adăuga suprafețe extrem de complementare portofoliului onshore al ConocoPhillips în Statele Unite, cu două miliarde de barili de resurse suplimentare”, precizează companiile, cu sediul în Texas, într-un comunicat de presă.
Econmii de 500 de milioane de dolari
Această „complementaritate” ar urma să permită ConocoPhillips să realizeze economii de 500 de milioane de dolari în anul următor operațiunii, a cărei finalizare este așteptată la sfârșitul acestui an, datorită, în special, „reducerii costurilor administrative” și a producției.
De asemenea, gigantul petrolier intenționează să continue să-și răsplătească acționarii cu răscumpărări de acțiuni în valoare de peste 20 de miliarde de dolari în următorii trei ani după preluarea Marathon Oil, din care 7 miliarde de dolari în primul an, potrivit comunicatului de presă.
În detaliu, conform acordului definitiv la care sa ajuns cele două părți, acționarii Marathon Oil vor primi 0,255 de acțiuni ConocoPhillips pe acțiune, reprezentând o primă de 14,7% față de prețul de închidere al Marathon Oil de marți.
În octombrie 2023, alt grup petrolier american important, ExxonMobil, a anunțat că va cumpăra Pioneer Natural Resources pentru aproximativ 60 de miliarde de dolari. Era vorba și de a se întări în bazinul permian, ceea ce stârnește dorința.
La sfârșitul anului 2023, celălalt major petrolier american Chevron a anunțat, de asemenea, achiziția pentru 53 de miliarde de dolari a producătorului de gaze și petrol Hess, iar compatriotul Occidental Petroleum pe cea a CrownRock pentru aproximativ 12 miliarde de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...