Mega-achizitie pe piața petrolului: 22,5 miliarde de dolari
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Platformă petrolieră / FOTO: https://www.conocophillips.com/news-media/
Platformă petrolieră / FOTO: https://www.conocophillips.com/news-media/
După o perioadă de câteva luni de liniște, după valul de fuziuni și achiziții de la sfârșitului anului trecut, începutul lui 2024, se întâmplă o nouă mega-achiziție pe piața petrolului. Mai exact, în Statele Unite, pion strategic în jocurile din acest sector. 

Gigantul petrolier american ConocoPhillips a anunțat că dorește să cumpere compania concurentă Marathon Oil, evaluată la 22,5 miliarde de dolari, inclusiv 5,4 miliarde de datorie netă, într-un moment în care sectorul se confruntă cu presiuni pentru renunțarea la energiile fisile pe fondul schimbărilor climatice. 

Este o nouă intenție de consolidare pe piața americană a petrolului ce ignoră, practic, apelurile de demarare a tranziției energetice, după tranzacțiile realizate, recent, de ExxonMobil și Pioneer Natural Resources (60 de miliarde de dolari), Chevron și Hess (53 de miliarde), Occidental Petroleum și CrownRock (12 miliarde).

Cu Marathon, ConocoPhillips se va consolida în regiuni bogate în petrol și gaze de șist precum Bazinul Bakken, din nordul Statelor Unite, sau Bazinul Permian din sud. Achiziția va „adăuga suprafețe extrem de complementare portofoliului onshore al ConocoPhillips în Statele Unite, cu două miliarde de barili de resurse suplimentare”, precizează companiile, cu sediul în Texas, într-un comunicat de presă.

Econmii de 500 de milioane de dolari

Această „complementaritate” ar urma să permită ConocoPhillips să realizeze economii de 500 de milioane de dolari în anul următor operațiunii, a cărei finalizare este așteptată la sfârșitul acestui an, datorită, în special, „reducerii costurilor administrative” și a producției. 

De asemenea, gigantul petrolier intenționează să continue să-și răsplătească acționarii cu răscumpărări de acțiuni în valoare de peste 20 de miliarde de dolari în următorii trei ani după preluarea Marathon Oil, din care 7 miliarde de dolari în primul an, potrivit comunicatului de presă. 

În detaliu, conform acordului definitiv la care sa ajuns cele două părți, acționarii Marathon Oil vor primi 0,255 de acțiuni ConocoPhillips pe acțiune, reprezentând o primă de 14,7% față de prețul de închidere al Marathon Oil de marți.

În octombrie 2023, alt grup petrolier american important, ExxonMobil, a anunțat că va cumpăra Pioneer Natural Resources pentru aproximativ 60 de miliarde de dolari. Era vorba și de a se întări în bazinul permian, ceea ce stârnește dorința. 

La sfârșitul anului 2023, celălalt major petrolier american Chevron a anunțat, de asemenea, achiziția pentru 53 de miliarde de dolari a producătorului de gaze și petrol Hess, iar compatriotul Occidental Petroleum pe cea a CrownRock pentru aproximativ 12 miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Munca la birou. Pexels.com
Recep Tayyip Erdogan / Foto: flickr.com
Wall Street
Bani

Cursul BNR. Leul, indecis la sfârșit de săptămână

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Barbie. Foto: pexels.com

Vânzările de păpuşi Barbie scad, iar explicaţia e simplă

Vânzările de păpuși Barbie scad în lipsa unei...

Blue screen / sursa foto: Wikimedia Commons
Bernard Arnault
Aur

Aurul se redresează după o scădere bruscă

Prețul aurului a recuperat, vineri, din terenul pierdut...

Economia Rusiei
Rubla rusească
Ceaiul de la ora 5 / FOTO: Freepik

Tradiția britanică a ceaiului de la ora cinci, amenințată!

Inundații, secete... În India și Kenya, efectele...

Dolari / sursa foto: Freepik.com
OpenAI

Inteligență artificială: OpenAI amenință Google

Un anunț care a făcut ca acțiunile Alphabet,...

China Japonia / sursa: Freepik.com
Skoda Auto
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
Jocurile Olimpice / FOTO: Facebook JO Paris 2024
Romgaz

Dividendele Romgaz ajung, începând de astăzi, la acționari

Valoarea dividendului brut pe acțiune este de 0,1425 lei.

pexels.com
TVA
Wall Street. Foto: Pexels.com
Actualizarea CrowdStrike / sursa foto: Wikimedia Commons / Dulles Airport CrowdStruck

pixel