"Interconectările între România și alte țări europene reprezintă o prioritate pentru reprezentanții României în Parlamentul European. Avem lista de investiții strategice "Project of Common Interest" în care și România a depus câteva proiecte și pe interconectarea cu gaz și pe interconectarea cu electricitate și pe depozite de gaz care sunt extrem de importante în acest moment, fiind una dintre soluțiile de a scăpa de dependența de gazul rusesc pe termen scurt.
Evident până în 2030 cât mai repede vrem să o eliminăm de tot și prin strategia RePowerYou, Comisia Europeană a venit deja cu câteva soluții pe care statele membre trebuie să le pună în aplicare. În mod eficient evitând partea legislativă cu depozitele de gaz care trebuie umplute și cu eventuala platformă de achiziție comună a gazelor la nivel european. Astăzi însă vom discuta cu coordonatorii grupurilor politice din Comisia ITRE situația la zi legată de impactul invaziei Ucrainei de către Rusia pe sistemul energetic european.
Însă evident dincolo de marile probleme pe care le aduce această invazie, acest război neprovocat și această agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei trebuie totuși să înțelegem că pot fi și unele oportunități. Cea mai importantă oportunitate este că putem să accelerăm, evident cu bani europeni și deja știți bine că Ministerul Energiei Ministerul Fondurilor Europene Investițiilor și Proiectelor Europene au lansat deja pe PNRR un ghid și curând se vor putea depune proiecte. Deci cu sprijinul banilor europeni, PNRR și fondul de modernizare pentru a crește capacitățile de producție, nu doar, dar în principal de energie electrică din surse regenerabile. Sunt scheme în mod evident pentru partea aceasta de stocare că vorbim de baterii sau de alt sistem de stocare." a spus Cristian Bușoi, președinte Comisia Industrie, Cercetare și Energie (ITRE), Parlamentul European.
"În actualul context politic se vorbește de un pachet general valabil pentru toate țările sau rămânem fracturați pe Nord, Sud, Est, Vest?", a întrebat Val Vâlcu.
"Sunt pentru fiecare țară anumite specificități care trebuie evident gândite. Știți bine că unele țări încep să se gândească să investească mult în terminalele Engie. În România va trebui să vedem în ce măsură acest lucru e fezabil, pentru că știți bine o întreagă discuție cum ar putea să treacă de anumite strâmtorii vase cu gaz lichefiat pentru a ajunge în portul din Marea Neagră. Pe noi însă ne interesează foarte mult BRUA cum aminteam mai devreme domnul secretar de stat și interconectările în sud cu Bulgaria, Grecia pentru a putea primi gaz din Azerbaidjan.
Peninsula Iberică de exemplu care are o mare oportunitate de a primi gaz din Algeria și acolo sunt cantități disponibile foarte mari, are problema de interconectare cu restul continentului, Spania, Franța și este și un proiect foarte important pentru Portugalia de a și crește și a și întări interconectarea cu Spania și atunci va avea dinspre Algeria. Dinspre Norvegia evident poate fi Engie, dar sunt deja interconectări făcute și se discută din ce în ce mai mult de parteneriatele strategice pe tema gazului cu Qatarul. În aceste zile este și Doha Forum și este și domnul Borel la Doha pentru a discuta ultimele detalii și cu Statele Unite ale Americii principalul partener strategic al României și al multor țări în Uniunea Europeană. Gazele Engie putând veni și dinspre SUA.", a explicat Cristian Bușoi, președinte Comisia Industrie, Cercetare și Energie (ITRE), Parlamentul European.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...