Metale prețioase. Paladiul, aurul și rodiul, cuprinse de euforie

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Cotațiile au crescut considerabil
Cotațiile au crescut considerabil
Prețurile metalelor tranzacționate la burse au crescut, pe fondul cereerii în creștere din industria auto, a apropierii Anului Nou chinezesc și a creșterii tensiunilor geopolitice, anunță Reuters.

Prețurile aurului au crescut luni la maximul ultimei săptămâni, după un atac cu rachete în Yemen și în urma creșterii cererii din cauza apropierii Anului nou Chinezesc.

Prețul spot al aurului a crescut cu 0,3% la 1.560,89 dolari pe uncie până la 07:26 GMT, după ce în timpul sesiunii de tranzacționare a atins cel mai mare nivel din 10 ianuarie, la 1.562,51 dolari uncia. Pe piața americană aurul se menținea la 1.560.50 dolari uncia.

"Anul Nou chinezesc se apropie și a crescut cantitatea cumpărată”, a spus Ajay Kedia, director la Kedia Advisory din Mumbai. „Piața crește și din cauza achizițiilor băncilor centrale și a riscurilor geopolitice, cum ar fi atacul de rachete din Yemen - toți acești factori susțin aurul.”

Aurul este considerat o investiție sigură în perioade de incertitudine politică și economică. Prețul spot al aurului poate întâmpina rezistență la pragul de 1.564 dolari pe uncie, potrivit analistului tehnic Wang Tao de la Reuters. Paladiul a crescut cu 0,9%, până la 2.502,00 dolari uncie, după ce metalul folosit la construcția catalizatorilor auto a atins vineri un nivel record de 2.537,06 dolari.

Citește și Noua vedetă a metalelor prețioase. Costă 8000 dolari/uncie

Argintul a crescut cu 0,4% la 18,07 dolari, în timp ce platina a sărit cu 0,8%, la 1.026,53 dolari. Rodiul este cea mai importantă marfă a momentului la burse, de cinci ori mai scump decât aurul. Și prrețul rodiului a crescut cu peste 30% în acest an, la cel mai ridicat nivel din 2008, alimentat de cererea din partea industriei auto.

Rodiul, împreună cu paladiul și platina, este utilizat de convertoarele catalitice, care dotează sistemele de evacuare auto, reducând emisiile de gaze toxice. Conform S&P Global Platts, peste 80% din cererea de rodiu și paladiu provine din industria auto. Rhodiul a început anul de tranzacționare la 6.050 dolari pe uncie, înainte de a ajunge la circa 8.000 dolari pe uncie.

În 2019, prețurile rodiului au crescut cu 151%. Însă Bank of America consideră că prețul va crește în continuare, din cauza reglementărilor mai stricte și a sporirii interesului investitorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Proiect / Foto: Freepik
Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex

pixel