Metale rare: Kiev și Washington au bătut palma. Europenii, convocați de urgență

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Tranzacţie. Foto: Pexels.com
Tranzacţie. Foto: Pexels.com
Kievul a acceptat termenii acordului cu Statele Unite privind resursele sale miniere, document pe care președintele Volodimir Zelenski l-ar putea semna vineri la Washington. Între timp, liderii europeni se vor reuni miercuri la Bruxelles pentru a încerca să influențeze soluționarea conflictului din Ucraina.

Președintele american Donald Trump a cerut Ucrainei acces la resursele sale miniere pentru a compensa miliardele de dolari oferite ca ajutor de administrația predecesorului său, Joe Biden.

Potrivit unui înalt oficial ucrainean, americanii au „eliminat toate clauzele care nu ne conveneau, în special cele referitoare la 500 de miliarde de dolari” pe care mineralele ar fi trebuit să le genereze pentru SUA.

Washingtonul ar urma să dezvolte în parteneriat cu Ucraina aceste resurse miniere, iar veniturile obținute ar fi direcționate către un fond nou creat, care ar putea fi „gestionat în comun de Ucraina și America”, a declarat aceeași sursă.

Europenii analizează acordul înainte de semnare

Înainte de semnarea acordului de vineri la Washington, liderii celor 27 de state membre ale UE vor participa miercuri la o videoconferință. Aceasta va avea ca subiect principal Ucraina și va include un rezumat al întâlnirii de luni dintre Emmanuel Macron și Donald Trump la Washington. Moscova, la rândul său, a salutat „poziția echilibrată” a președintelui american.

Discuțiile privind o posibilă încetare a focului pe termen scurt au fost menționate luni, în timpul vizitei președintelui francez în SUA. De asemenea, Rusia ar fi deschisă la o participare europeană în procesul de soluționare a conflictului. Cu toate acestea, aliații Kievului se tem că un astfel de acord ar putea echivala cu o „capitulare” a Ucrainei.

„În pregătirea Consiliului European extraordinar din 6 martie, organizez o videoconferință cu membrii Consiliului European”, a anunțat marți președintele Consiliului, Antonio Costa, pe platforma X.

Europenii încearcă să își coordoneze răspunsul după convorbirea telefonică dintre Donald Trump și omologul său rus, Vladimir Putin, pe 12 februarie. Până acum, aceștia au fost excluși din aceste schimburi diplomatice.

În cadrul discuțiilor sale la Casa Albă, Emmanuel Macron a subliniat necesitatea de a oferi „garanții de securitate” pentru a preveni viitoare atacuri ale Rusiei.

În paralel, divergențele dintre europeni și americani au devenit evidente la ONU, unde SUA, alăturându-se Rusiei și Coreei de Nord, au votat împotriva unei rezoluții ce reafirma sprijinul pentru Ucraina și integritatea sa teritorială.

Această decizie a permis Kremlinului să laude „poziția mult mai echilibrată” a Statelor Unite, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov. În același timp, Moscova a criticat europenii pentru lipsa de „echilibru” în poziția lor față de conflict.

Posibil sfârșit al războiului „în câteva săptămâni”

Luni, Emmanuel Macron a încercat să modereze poziția lui Donald Trump, o încercare similară urmând să fie făcută joi de premierul britanic Keir Starmer.

„Apreciem faptul că partenerii noștri nu doar că sunt pregătiți să își continue sprijinul, dar sunt dispuși să îl și crească pentru țara și poporul nostru”, a declarat marți seară președintele Zelenski, după o convorbire telefonică cu Emmanuel Macron.

De la preluarea mandatului pe 20 ianuarie, Donald Trump a schimbat radical politica SUA față de Ucraina. El a criticat dur președintele Zelenski, acuzându-l de responsabilitatea pentru război.

Trump a sugerat chiar „proiecte economice majore” cu Rusia, iar marți, Kremlinul a subliniat „potențialul semnificativ” al unei cooperări economice cu Washingtonul pentru dezvoltarea rezervelor de minerale strategice din Rusia și teritoriile ucrainene ocupate.

Participarea europeană la procesul de pace

O nouă rundă de negocieri între diplomații ruși și americani este programată la sfârșitul săptămânii, conform Moscovei, după discuțiile din 18 februarie din Arabia Saudită dintre miniștrii de externe Serghei Lavrov și Marco Rubio.

Între timp, Marea Britanie și Franța lucrează la un plan de desfășurare a unei forțe europene în Ucraina, odată ce va fi încheiat un acord de pace, pentru a descuraja Rusia să lanseze un nou atac. Cele două state speră, în schimb, să obțină „garanții de securitate solide” din partea SUA.

Donald Trump a declarat luni că Vladimir Putin ar accepta acest scenariu. Liderul rus, la rândul său, s-a arătat deschis la o implicare europeană în soluționarea conflictului: „Europenii, dar și alte țări, au dreptul și posibilitatea de a participa. Și respectăm acest lucru”, a afirmat el.

În acest context, Ucraina va avea nevoie de 524 de miliarde de dolari (506 miliarde de euro) pentru reconstrucție, conform unei noi estimări publicate marți de Banca Mondială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Fabrică de cip-uri
Mână care ține cheile unei locuințe / Foto: Freepik

FNGCIMM: Start la Programul Noua Casă 2025

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru...

Ambulanță în New York / Foto:
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Ghișeu
Donald Trump și Jerome Powell / Foto: Casa Albă / Flickr
Magistrați / Foto: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Persoană în scaun rulant / Foto: Freepik
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik

pixel